Sajnos nagyon nehéz étel a krumpligombóc, bármilyen formában. Az elkészítése nem bonyolult, csak időigényes. Tepertővel megtöltve is nagyon finom, de bármilyen más (pl húsos) töltelékkel is készíthetjük. A saláta muszáj, mert kell mellé egy kis könnyű üdeség :)
Hozzávalók (4 személyre):
A tepertős gombóchoz:
- 500 g krumpli
- 150 g tepertő
- 140 g liszt
- 40 g búzadara (gríz)
- 1 kisebb hagyma
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 fokhagymacikk
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 teáskanál szárított majoránna
- 1-2 csipet őrölt szerecsendió
- só, frissen őrölt bors
A mogyorós salátához:
- 1 fej saláta
- 150 g vaj
- 100 g mogyoró
- 2 paradicsom
- 6 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál mustár
- 2 teáskanál méz
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és hűlni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a tojást, meg a tojássárgáját, és összegyúrjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
- A töltelékhez egy serpenyőben zsírt forrósítunk, megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, majd reszelt fokhagymával majoránnával ízesítjük, egy kicsit összesütjük. Sózzuk és borsozzuk, belekavarjuk az apróra vagdalt tepertőt.
- Egy nagyobb edényben enyhén sós vizet forralunk.
- A krumplis tésztát 12-14 részre osztjuk, tenyerünkön kilapítjuk, a közepébe pedig 1-1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk. A széleket összenyomkodjuk, és gömbölyítjük.
- A gombócokat a forró vízben, lassú tüzön addig főzzük, amíg a tetejére feljönnek, majd szűrőkanállal egy tálba szedjük.
- A salátához a mogyorót durvára aprítjuk, és száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
- Egy tálikóban összekavarjuk a mustárt, a mézet, a citromlevet, meg az olajat. Sózzuk, borsozzuk.
- A salátát darabokra tépkedjük, majd egy tálban összekavarjuk a szeletekre vágott paradicsommal, meg az öntettel.
- A vajat a serpenyőben a mogyoróval megolvasztjuk, és tálaláskor a gombócokra locsoljuk. Mellé salátát kínálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése