2015. január 12., hétfő

Tepertős krumpligombóc mogyorós salátával



Sajnos nagyon nehéz étel a krumpligombóc, bármilyen formában. Az elkészítése nem bonyolult, csak időigényes. Tepertővel megtöltve is nagyon finom, de bármilyen más (pl húsos) töltelékkel is készíthetjük. A saláta muszáj, mert kell mellé egy kis könnyű üdeség :)

Hozzávalók (4 személyre):

A tepertős gombóchoz:

  • 500 g krumpli
  • 150 g tepertő
  • 140 g liszt
  • 40 g búzadara (gríz)
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 fokhagymacikk
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • 1-2 csipet őrölt szerecsendió
  • só, frissen őrölt bors
A mogyorós salátához:
  • 1 fej saláta
  • 150 g vaj
  • 100 g mogyoró
  • 2 paradicsom
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 teáskanál méz
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és hűlni hagyjuk.
  • Hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a tojást, meg a tojássárgáját, és összegyúrjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  • A töltelékhez egy serpenyőben zsírt forrósítunk, megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, majd reszelt fokhagymával majoránnával ízesítjük, egy kicsit összesütjük. Sózzuk és borsozzuk, belekavarjuk az apróra vagdalt tepertőt.
  • Egy nagyobb edényben enyhén sós vizet forralunk.
  • A krumplis tésztát 12-14 részre osztjuk, tenyerünkön kilapítjuk, a közepébe pedig 1-1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk. A széleket összenyomkodjuk, és gömbölyítjük.
  • A gombócokat a forró vízben, lassú tüzön addig főzzük, amíg a tetejére feljönnek, majd szűrőkanállal egy tálba szedjük.
  • A salátához a mogyorót durvára aprítjuk, és száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
  • Egy tálikóban összekavarjuk a mustárt, a mézet, a citromlevet, meg az olajat. Sózzuk, borsozzuk.
  • A salátát darabokra tépkedjük, majd egy tálban összekavarjuk a szeletekre vágott paradicsommal, meg az öntettel.
  • A vajat a serpenyőben a mogyoróval megolvasztjuk, és tálaláskor a gombócokra locsoljuk. Mellé salátát kínálunk.

Nincsenek megjegyzések: