Komolyan mondom, az egyik legfinomabbra sikerült sütemény az utóbbi időből. A piskótához nem volt sütőporom, ezért szódabikarbónát használtam, és szerintem sokkal jobb így, a tészta finom, omlós, nagyon könnyed lett.
A krém mennyei, szóval ez egy tökéletes sütemény, ajánlom mindenkinek :)
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 tojás
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
A meggyes krémhez:
- 40 dkg magozott meggy (fagyasztott)
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 12 dkg cukor
- 6 dl meggylé
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél teáskanál őrölt fahéj
A tetejére:
- 500 ml habtejszín
- néhány szem meggy
- csokoládé reszelék
Elkészítése:
- A fagyasztott meggyet előző nap vegyük ki a fagyasztóból, helyezzük egy szűrőedénybe, alá pedig egy nagyobb edényt tegyünk, hogy a meggy levét felfogjuk.
-
- A tojásokat szétválasztjuk, a
sárgáját meg a fehérjét külön tálba tesszük. A sárgáját a cukorral jó
habosra kikavarjuk.
- Lassan csorgatva belekavarjuk az
olajat, majd a vizet.
- A lisztet összekavarjuk a kakaóval, a
szódabiakrbónával, meg a sóval, és a tojásos masszához vegyítjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd
fakanaállal óvatosan a tésztához kavarjuk.
- A masszát egy 30x30 cm-es,
sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben addig sütjük,
amíg egy tűt beleszúrva, nem marad rajta tészta. A sütőből kivéve, hagyjuk
langyosra hűlni.
- A kicsöpögött meggy levét felpótoljuk
annyi meggylével, hogy összesen 6 dl legyen. Ebből 5 dl-t egy edényben
forrni teszünk, a maradékban pedig csomómentesre kavarjuk a pudingport.
- Amikor a meggylé már forró,
belekavarjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a pudingport, és lassú tüzön,
kavargatva addig főzzük, amíg sűrű lesz.
- A tűzről levéve, belekavarjuk a
meggyet (tegyünk félre néhány szemet a díszítéshez), a vaníliát, meg a
fahéjat.
- A krémet a piskóta tetejére simítjuk,
és hűvös helyre téve, kihűtjük.
- A tejszínt kemény habbá verjük - egy
keveset meghagyunk a díszítéshez - majd a hideg krém tetejére simítjuk.
- Habrózsákkal díszítjük a süteményt,
mindenikre egy-egy szem meggyet helyezünk, majd megszórjuk csokoládé
reszelékkel. Kockára vágva tálaljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a
sárgáját meg a fehérjét külön tálba tesszük. A sárgáját a cukorral jó
habosra kikavarjuk.
2 megjegyzés:
De jól néz ki!
Köszönöm,kedves Katalin! :)
Megjegyzés küldése