2014. március 17., hétfő

Szőlős-diós rétes


Igaz, a szőlő most nem éppen szezonális, ez inkább egy őszi sütemény, szüret idején is könnyen, gyorsan elkészíthető.
Szőlő hiányában készíthetjük meggyel, almával, körtével is.

Hozzávalók:

  • 4 réteslap
  • 80 dkg szőlő
  • 10 dkg zabpelyhes keksz
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 2 tojás
  • negyed teáskanálnyi őrölt fahéj
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. A kekszet meg a diót robotgép késes aprítójával felaprítjuk, vagy ledaráljuk.
  2. Hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat, meg a rumaromát, és összekavarjuk.
  3. A szőlőt megmossuk, és a kekszes-diós morzsához kavarjuk. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk.
  4. Elektromos habverővel az egész tojásokat kb 5 perc alatt habosra verjük, amíg a massza kifehéredik, és sűrű lesz. A cukrot beleszórjuk, és tovább verjük, amíg jól elkeveredik.
  5. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ráterítünk egy réteslapot. Megkenjük olvasztott vajjal.
  6. Beborítjuk a második réteslappal, és ezt is megkenjük vajjal. Következik a harmadik lap, vajjal megkenve, végül pedig rásimítjuk az utolsó réteslapot is.
  7. A szőlős morzsát óvatosan a tojáshoz kavarjuk.
  8. A tölteléket a réteslap egyik felére halmozzuk.
  9. Ráhajtjuk az üresen maradt tésztát, a széleit pedig alaposan összenyomkodjuk, hogy ne follyon ki. a tetejét megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Megj: Nagyobb négyzetekre vágva, porcukorral megszórva tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!

Nincsenek megjegyzések: