2014. március 23., vasárnap

Fekete erdő szelet




Komolyan mondom, az egyik legfinomabbra sikerült sütemény az utóbbi időből. A piskótához nem volt sütőporom, ezért szódabikarbónát használtam, és szerintem sokkal jobb így, a tészta finom, omlós, nagyon könnyed lett.
A krém mennyei, szóval ez egy tökéletes sütemény, ajánlom mindenkinek :)

Hozzávalók:

A piskótához: 
  • 4 tojás 
  • 25 dkg liszt 
  • 25 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaópor 
  • 1 dl olaj 
  • 1 dl víz 
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna 
  • csipet só 
A meggyes krémhez: 
  • 40 dkg magozott meggy (fagyasztott) 
  • 2 tasak vaníliás pudingpor 
  • 12 dkg cukor
  • 6 dl meggylé 
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • fél teáskanál őrölt fahéj 


A tetejére: 
  • 500 ml habtejszín 
  • néhány szem meggy 
  • csokoládé reszelék

Elkészítése:


  • A fagyasztott meggyet előző nap vegyük ki a fagyasztóból, helyezzük egy szűrőedénybe, alá pedig egy nagyobb edényt tegyünk, hogy a meggy levét felfogjuk.
    1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját meg a fehérjét külön tálba tesszük. A sárgáját a cukorral jó habosra kikavarjuk.
    2. Lassan csorgatva belekavarjuk az olajat, majd a vizet.
    3. A lisztet összekavarjuk a kakaóval, a szódabiakrbónával, meg a sóval, és a tojásos masszához vegyítjük.
    4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanaállal óvatosan a tésztához kavarjuk.
    5. A masszát egy 30x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg egy tűt beleszúrva, nem marad rajta tészta. A sütőből kivéve, hagyjuk langyosra hűlni.
    6. A kicsöpögött meggy levét felpótoljuk annyi meggylével, hogy összesen 6 dl legyen. Ebből 5 dl-t egy edényben forrni teszünk, a maradékban pedig csomómentesre kavarjuk a pudingport.
    7. Amikor a meggylé már forró, belekavarjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a pudingport, és lassú tüzön, kavargatva addig főzzük, amíg sűrű lesz.
    8. A tűzről levéve, belekavarjuk a meggyet (tegyünk félre néhány szemet a díszítéshez), a vaníliát, meg a fahéjat.
    9. A krémet a piskóta tetejére simítjuk, és hűvös helyre téve, kihűtjük.
    10. A tejszínt kemény habbá verjük - egy keveset meghagyunk a díszítéshez - majd a hideg krém tetejére simítjuk.
    11. Habrózsákkal díszítjük a süteményt, mindenikre egy-egy szem meggyet helyezünk, majd megszórjuk csokoládé reszelékkel. Kockára vágva tálaljuk.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De jól néz ki!

Edó írta...

Köszönöm,kedves Katalin! :)