2014. március 10., hétfő

Sajtos rétes


Egyszerű tésztában mennyei töltelék. Nagyon ízletes rétes, és nagyon laktató is. Ennek ellenére, hamar elfogyott, mert nálunk, a családban, mindenkinek ízlett.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 225 g liszt 
  • 5 dkg vaj 
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa (prézli) 
  • só 
  • liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:

  • 150 g préselt füstölt sonka (speck)
  • 150 g füstölt sajt 
  • 125 g barna csiperkegomba 
  • 100 g tejföl 
  • 1 tojás
  • 3 szál zöldhagyma 
  • 1 nagy cikk fokhagyma 
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék apróra vágott petrezselyemzöld 
  • 2 evőkanál búzadara (gríz) 
  • 2 csipetnyi őrölt szerecsendió 
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A tésztához összegyúrjuk a lisztet az olajjal, egy kevés sóval, és 110 ml langyos vízzel. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
  • A töltelékhez egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott újhagymát, meg a csíkokra vágott sonkát. Hozzáadjuk a megmosott, kockára vágott gombát a reszelt fokhagymával, és kb 2 percig pároljuk. Ezután a ragut egy tálba öntjük, és hűlni hagyjuk.
  • Összekavarjuk a tojást, a reszelt sajtot, a búzadarát, meg a petrezselyemzöldet a tejföllel, majd sóval, borssal, szerecsendióval  ízesítjük. A töltelékhez kavarjuk. 
  • Lisztezett felületen a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, az egyik szélére, hosszában eloszlatjuk a vaj felét. Megszórjuk zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a tölteléket.  Óvatosan felcsavarjuk, a két végén a tésztát összenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 
  • Lekenjük a maradék vajjal, és 200 fokos sütőben (légkeverésen 180 fok) 25-30 perc alatt megsütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: