2014. március 31., hétfő

Epres csokihab torta


A kisfiam, Ricsike szülinapi tortája volt, ismét epreset rendelt, csokival. Kakaós piskóta, eperrel kirakva, rajta fehér- és barna ganache, majd csokimousse. Szintén csokoládéval bevonva, eperrel díszítve.
Nem bonyolult elkészíteni, és hamar megy.
Az íze pedig mennyei, mesés, fennséges :) Nagyon szerettük.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 2 púpozott evőkanál kakaó
A fehér ganache-hoz:
  • 1 tábla fehér csokoládé (9 g)
  • 1 dl habtejszín
A barna ganache-hoz:
  • 15 dkg étcsokoládé (min 50%-os kakaótartalmú)
  • 1,5 dl habtejszín
A csokoládé mousse-hoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál cukor
A bevonathoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
Továbbá:
  • 75 dkg eper
  • mentalevelek
  • 1 dl vaníliás víz

Elkészítése:

  • A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük (a cukrot csak a vége felé adjuk hozzá, adagokban). Óvatosan belekavarjuk a tojássárgáját, majd a kakaóval elkevert lisztet is. A masszát egy 24 cm-es átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. 
  • A fehér csokoládét darabokra törjük, a tejszínt pedig egy tálikóba öntjük, és mikróban felmelegítjük. Beleszórjuk a csokit, majd addig kavargatjuk, amíg teljesen elolvad. Ha szükséges, tegyük vissza egy keveset melegedni.
  • A barna ganache esetében ugyanígy járunk el.
  • Az epret megmossuk, megpucoljuk, majd mindenik szemet félbevágjuk.
  • A piskótát két lapra vágjuk, a felső lapot visszahelyezzük a tortakeretbe, meglocsoljuk egy kevés vaníliás vízzel. Szorosan kirakjuk a félbevágott eperszemekkel, rásimítjuk a barna ganache-t, majd a fehér ganache-t is ráöntjük.
  • Hűtőszekrénybe helyezzük dermedni.
  • A csokihabhoz a tojássárgáját 2 evőkanál cukorral vízgőz fölé helyezzük, majd kavargatjuk, amíg a cukor elolvad, a krém pedig enyhén besűrűsödik.
  • A csokoládét felolvasztjuk (mikróban, vagy vízgőz fölött), a tojásfehérjét (a maradék cukorral) és a tejszínt pedig külön-külön kemény habbá verjük.
  • A csokoládét a tojássárgájához kavarjuk, majd beleforgatjuk a tojáshabot, végül pedig a felvert tejszínhabot.
  • A krémet a tortakeretbe simítjuk, befedjük a maradék tortalappal, meglocsoljuk vaníliás vízzel, és 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük dermedni.
  • A bevonathoz a vajat egy tálikóban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét, simára kavarjuk, amíg egybeolvad.
  • Eltávolítjuk a tortakeretet, majd a csokimázat a torta közepére öntjük. Spatulával, körkörösen kenjük a tetejét, így a krém szépen elkezd lefele folyni, így a  torta oldalára is egyenletesen jut. Simítsuk el, ha szükséges.
  • A torta tetejét eperszemekkel, mentalevelekkel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: