Kellemesen selymes, erőteljesebb ízű krémleves. A sajtos grissini tökéletes mellé, de magára is kiváló rágcsa, a gyerekek nagyon szeretik.
Gyoran elkészül, és egészséges, zsírtartalma viszont nem éppen alacsony, a sajtnak köszönhetően.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g póréhagyma
- 150 g ementáli sajt
- 150 ml főzőtejszín
- 1 fej hagyma
- 80 ml fehérbor
- 1-2 cikk fokhagyma
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
- 1 l zöldségalaplé (vagy víz és házi ételízesítő)
- 1 babérlevél
- kevés szárított kakukkfű
- 2 csipetnyi őrölt szerecsendió
- só, őrölt bors
A grissinihez:
- 300 g liszt
- 75 g füstölt sajt
- 50 g búzadara (gríz)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 7 g szárított élesztő + egy 1/2 teáskanál
- 2 teáskanál szárított kakukkfű (vagy oregánó, bazsalikom..)
- kb 4 evőkanál szezámmag
- kevés liszt a nyújtáshoz
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A grissinihez a búzadarát, az élesztőt, meg a sót elkeverjük a liszttel. Hozzáadjuk az olajat, a szárított fűszert, meg egy kevés őrölt borsot, majd 200 ml langyos vízzel összegyúrjuk, tésztává dagasztjuk (dagasztógéppel is végezhetjük). Letakarva, langyos helyen, a duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
- Ezalatt a vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, meg a reszelt fokhagymát. Összepirítjuk, megszórjuk liszttel, megkavargatjuk, majd beleöntjük a bort.
- 1-2 perc alatt összepároljuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, és felöntjük zöldségalaplével. 5 percig főzzük, majd a babérlevelet kiszedjük, és az egészet összeturmixoljuk.
- Zöldséghámozóval néhány hasábot vágunk a sajtból, félretesszük, a többit pedig a tejszínhez kavarjuk.
- A leveshez öntjük, és összeforraljuk, hogy a sajt elolvadjon. Sóval, őrölt borssal, és szerecsendióval ízesítjük.
- A megkelt tésztát 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, és 1 cm-es csíkokra felvágjuk. Vízzel lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és kissé megcsavarjuk a rudakat. Sütőpapíros tepsire helyezzük, további 15 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben (légkeverésen 180 fok) 15-17 percig sütjük.
- A levest forrón, sajtforgácsokkal megszórva, sajtos grissinivel fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése