2014. március 12., szerda

Sajtos póréleves szezámmagos-sajtos grissinivel


Kellemesen selymes, erőteljesebb ízű krémleves. A sajtos grissini tökéletes mellé, de magára is kiváló rágcsa, a gyerekek nagyon szeretik.
Gyoran elkészül, és egészséges, zsírtartalma viszont nem éppen alacsony, a sajtnak köszönhetően.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g póréhagyma
  • 150 g ementáli sajt
  • 150 ml főzőtejszín
  • 1 fej hagyma
  • 80 ml fehérbor
  • 1-2 cikk fokhagyma
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 l zöldségalaplé (vagy víz és házi ételízesítő)
  • 1 babérlevél
  • kevés szárított kakukkfű
  • 2 csipetnyi őrölt szerecsendió
  • só, őrölt bors
A grissinihez:
  • 300 g liszt
  • 75 g füstölt sajt
  • 50 g búzadara (gríz)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 7 g szárított élesztő + egy 1/2 teáskanál
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű (vagy oregánó, bazsalikom..)
  • kb 4 evőkanál szezámmag
  • kevés liszt a nyújtáshoz
  • só, őrölt bors


Elkészítése:

  • A grissinihez a búzadarát, az élesztőt, meg a sót elkeverjük a liszttel. Hozzáadjuk az olajat, a szárított fűszert, meg egy kevés őrölt borsot, majd 200 ml langyos vízzel összegyúrjuk, tésztává dagasztjuk (dagasztógéppel is végezhetjük). Letakarva, langyos helyen, a duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
  • Ezalatt a vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, meg a reszelt fokhagymát. Összepirítjuk, megszórjuk liszttel, megkavargatjuk, majd beleöntjük a bort.
  • 1-2 perc alatt összepároljuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, és felöntjük zöldségalaplével. 5 percig főzzük, majd a babérlevelet kiszedjük, és az egészet összeturmixoljuk.
  • Zöldséghámozóval néhány hasábot vágunk a sajtból, félretesszük, a többit pedig a tejszínhez kavarjuk.
  • A leveshez öntjük, és összeforraljuk, hogy a sajt elolvadjon. Sóval, őrölt borssal, és szerecsendióval ízesítjük.
  • A megkelt tésztát 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, és 1 cm-es csíkokra felvágjuk. Vízzel lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és kissé megcsavarjuk a rudakat. Sütőpapíros tepsire helyezzük, további 15 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben (légkeverésen 180 fok) 15-17 percig sütjük.
  • A levest forrón, sajtforgácsokkal megszórva, sajtos grissinivel fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: