2014. március 28., péntek

Zsenge tavaszi csalánleves buggyantott tojással, ropogós baconnel


Kora tavasszal, amikor az első friss csalánhajtások megjelennek, érdemes gyorsan kihasználni, és fogyasztani amíg lehet, mert ilyenkor a legjobb. Leves, főzelék, mártás készülhet belőle, tulajdonképpen ugyanúgy használhatjuk, mint a spenótot, csak jóval több előkészítést igényel. A zsenge csalántleveleket kézzel nyugodtan tisztíthatjuk, mert annyira intenzíven nem csípnek, de a forrázás is szükségszerű.
Egyszerű, ám nagyon-nagyon finom, vitaminban gazdag étel, a gyermekeim nagyon szívesen fogyasztják, egy kis tojással, sült baconnal felturbózva.

Hozzávalók:

  • 20 dkg friss, fiatal csalán
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 4 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál nyírfacukor
  • só, őrölt bors
A tálaláshoz:
  • 10 dkg baconszalonna
  • személyenként 1 tojás
  • 2 evőkanál ecet
  • friss mentalevelek

Elkészítése:

  • A csalánleveleket levágjuk száráról, és egy nagy tálba tesszük.
  • Forró vízzel leöntjük, és addig hagyjuk, amíg langyosra hűl, majd leszűrjük.
  • Száraz serpenyőben mgepirítjuk a szalonna mindkét oldalát, majd kiszedjük, és félretesszük.
  • Egy edényben kb 1 liter vizet az ecettel felforralunk.
  • A tojásokat egyenként egy tálikóban felütjük, majd óvatosan a lassan fövő vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük gyöngyözve, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája lágy marad.

  • A tojásokat egy tányérra kiszedjük.
  • A fokhagymát késsel szétnyomjuk, és a kókuszzsíron enyhén megpirítjuk.
  • Hozzáadjuk a csalánt, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Picit megsózzuk, és kb 15 percig főzzük. 
  • Ételízesítőt adunk a leveshez, és szükség szerint utánasózzuk. 
  • 1-2 percig még főzzük, majd a tűzről levéve, az egészet összeturmixoljuk.
  • A keményítőt csomómentesre kavarjuk a hideg tejszínnel.
  • Visszatesszük főni a levest, hozzáadjuk a keményítős tejszínt, illetve citromlével, cukorral, és borssal ízesítjük.
  • Kavargatva összeforraljuk, ezalatt a leves besűrűsödik.
  • Egy tányér aljára egy buggyantott tojást helyezünk, rámerjük a forró csalánlevest, majd megszórjuk apróra tört baconszalonnával, illetve egy kevés őrölt borssal. Mentalevelekkel díszítjük.
Megj: Vasban gazdag étel. A citromban található C vitamin segíti a csalánban található vitaminok hasznosulását.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Szeretem a csihányt, ahogy nálunk mondják :) Mi füstölt hússal szoktuk főzni, isteni, de ki kell próbálnom így is :)