Kora tavasszal, amikor az első friss csalánhajtások megjelennek, érdemes gyorsan kihasználni, és fogyasztani amíg lehet, mert ilyenkor a legjobb. Leves, főzelék, mártás készülhet belőle, tulajdonképpen ugyanúgy használhatjuk, mint a spenótot, csak jóval több előkészítést igényel. A zsenge csalántleveleket kézzel nyugodtan tisztíthatjuk, mert annyira intenzíven nem csípnek, de a forrázás is szükségszerű.
Egyszerű, ám nagyon-nagyon finom, vitaminban gazdag étel, a gyermekeim nagyon szívesen fogyasztják, egy kis tojással, sült baconnal felturbózva.
Hozzávalók:
- 20 dkg friss, fiatal csalán
 - 2 cikk fokhagyma
 - 2 evőkanál házi ételízesítő
 - 2 evőkanál citromlé
 - 1 evőkanál kókuszzsír
 - 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín
 - 4 evőkanál étkezési keményítő
 - 1 teáskanál nyírfacukor
 - só, őrölt bors
 
A tálaláshoz:
- 10 dkg baconszalonna
 - személyenként 1 tojás
 - 2 evőkanál ecet
 - friss mentalevelek
 
Elkészítése:
- A csalánleveleket levágjuk száráról, és egy nagy tálba tesszük.
 
- Forró vízzel leöntjük, és addig hagyjuk, amíg langyosra hűl, majd leszűrjük.
 
- Száraz serpenyőben mgepirítjuk a szalonna mindkét oldalát, majd kiszedjük, és félretesszük.
 - Egy edényben kb 1 liter vizet az ecettel felforralunk.
 - A tojásokat egyenként egy tálikóban felütjük, majd óvatosan a lassan fövő vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük gyöngyözve, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája lágy marad.
 
- A tojásokat egy tányérra kiszedjük.
 
- A fokhagymát késsel szétnyomjuk, és a kókuszzsíron enyhén megpirítjuk.
 - Hozzáadjuk a csalánt, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Picit megsózzuk, és kb 15 percig főzzük.
 
- Ételízesítőt adunk a leveshez, és szükség szerint utánasózzuk.
 - 1-2 percig még főzzük, majd a tűzről levéve, az egészet összeturmixoljuk.
 
- A keményítőt csomómentesre kavarjuk a hideg tejszínnel.
 
- Visszatesszük főni a levest, hozzáadjuk a keményítős tejszínt, illetve citromlével, cukorral, és borssal ízesítjük.
 
- Kavargatva összeforraljuk, ezalatt a leves besűrűsödik.
 - Egy tányér aljára egy buggyantott tojást helyezünk, rámerjük a forró csalánlevest, majd megszórjuk apróra tört baconszalonnával, illetve egy kevés őrölt borssal. Mentalevelekkel díszítjük.
 
Megj: Vasban gazdag étel. A citromban található C vitamin segíti a csalánban található vitaminok hasznosulását.









1 megjegyzés:
Szeretem a csihányt, ahogy nálunk mondják :) Mi füstölt hússal szoktuk főzni, isteni, de ki kell próbálnom így is :)
Megjegyzés küldése