Ez egy különlegesen finom leves. A zöldcitromos só teszi igazán érdekessé, a gyömbér, meg a koriander társaságában. Könnyű, gyorsan elkészíthető, a végeredményről pedig ódákat tudnék zengeni :)
Hozzávalók:
- 60 dkg édeskömény
- 1 közepes krumpli
- 1 lilahagyma
- 1 l hús- vagy zöldségalaplé (ennek hiányában víz és házi ételízesítő)
- 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- fél teáskanál zúzott koriandermag
- 1 babérlevél
- 1 zöldcitrom
- kevés kókuszzsír vagy olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A zöldcitromos sóhoz:
- 2 zöldcitrom (lime)
- fél teáskanál durva tengeri só (vagy himalaya)
- 1 dl olívaolaj
Elkészítése:
- A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon megpároljuk. Hozzáadjuk a koriandert, a gyömbért, meg a babérlevelet, megkavargatjuk.
- Az édesköményt megmossuk (zöld részeit eltávolítjuk), darabokra vágjuk, és a hagymás alapon megpirítjuk kissé. A hámozott, kockára vágott krumplit is beletesszük, felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk, majd 15-20 perc alatt megfőzzük.
- Közben elkészítjük a fűszersót: a citromokat alaposan megmossuk, lereszeljük, és egy kis tálikóban összekavarjuk a sóval, meg az olajjal. Állni hagyjuk, amíg a leves elkészül.
- Amikor a leves elkészült, a babérlevelet kiszedjük, és az egészet összeturmixoljuk. Kevés zöldcitromlével ízesítjük.
- Tálaláskor a leves tetejére kanalazunk a citromos sóból, és néhány citromkarikával díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése