Ezek az isteni finom kalácskák hagyományosan az angolok húsvéti reggelije. Fahéjjal, mézes fűszerkeverékkel, illetve kandírozott-, vagy aszalt gyümölcsökkel ízesítik, ez teszi ünnepivé. A tetején lévő kereszt eredetileg a négy évszakot jelképezte, később pedig a keresztre feszítés jelképévé vált.
Még magára is ellenálhatatlanul finom, de vajjal, házidzsemmel tökéletes reggeli, egy pohár kakaó kíséretében.
Az biztos, hogy nálunk Húsvétkor ez lesz a reggeli.
Hozzávalók (8-10 darabhoz):
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 220 ml tej
- 10 dkg aszalt gyümölcs (pl: mazsola, vörös áfonya, sárgabarack)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál fahéj
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- fél teáskanál só
A kereszthez:
- 5 evőkanál liszt
- kb 6 evőkanál víz
A cukros mázhoz:
- 0,5 dl tej
- 1,5 evőkanál cukor
Elkészítése:
- Az aszalt gyümölcsöket néhány percre langyos vízbe áztatjuk.
- Az élesztőt, a cukrot, a sót, a citromhéjat, meg a fahéjat a liszttel összekavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, meg a langyos tejet, összegyúrjuk, és néhány perc alatt tésztává dagasztjuk. A dagasztás végén hozzáadjuk az olvasztott vajat, illetve az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, és alaposan összedolgozzuk.
- A tésztát letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb egy óra).
- Ezután 200 g-os darabokra osztjuk, és egyenként zsemlévé formázzuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és 20-30 percig kelesztjük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fok).
- A lisztet vízzel alaposan elkeverjük, vigyázva, hogy ne legyen túl folyós. A masszát egy nyomózsákba kanalazzuk, és a zsemlék tetejére keresztet rajzolunk. Nyomózsák hiányában töltsük műanyag tasakba, a végét pedig vágjuk ki ollóval.
- 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük, majd a sütőből kivéve, azonnal lekenjük forró cukros tejjel.
Tipp: Tetszés szerint kandírozott gyümölcsöket is használhatunk.
2 megjegyzés:
Ilyen fehéren marad a ráhúzott csík? Nagyon jól néz ki, ezt én is kipróbálom!:)
De szuper,iden en is tervezem kiprobalni:)
Megjegyzés küldése