Régi, hagyományos recept alapján készült ez az étel, nagyon finom, kiadós. Nem bonyolult elkészíteni, és időigényesnek sem mondható, viszont nem éppen az egészség megtestesítője :)
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 60 dkg csirkemell
- 25 dkg vékonyra szelt füstölt sonka
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 5 dkg liszt
- 0,5 l olaj
- só, őrölt bors
A finomfőzelékhez:
- 80 dkg vegyes gyökérzöldség kockára vágva: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, valamint zöldborsó
- 3 cikk fokhagyma
- 1 babérlevél
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- ételízesítő
- kevés olaj
- só, bors, cukor, citromlé (ízlés szerint)
Elkészítése:
- A húst szeletekre vágjuk, majd enyhén kiklopfoljuk. Sóval és borssal megszórjuk, mindenik húsra egy-egy szelet sonkát helyezünk, felcsvarjuk, és fogvájóval megtűzzük.
- A tekercseket először lisztbe, majd felvert tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük.
- A főzelékhez a zöldségeket, a babérlevelet, meg az apróra vágott fokhagymát kevés olajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi.
- Ételízesítőt, sót adunk hozzá, és néhány perc alatt készre pároljuk.
- Egy serpenyőben vajat hevítünk, rászórjuk a lisztet, majd kavargatva világos színűre pirítjuk. Tejjel felöntjük, és lassú tüzön, kavargatva, sűrűre főzzük.
- A mártást a főzelékbe kavarjuk, majd ízesítjük cukorral, citromlével, őrölt borssal, és ha szükséges, még megsózzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése