2015. július 20., hétfő

Vegyes gomba fűszeres-tejszínes mártásban


Ilyenkor tele van az erdő finomabbnál finomabb gombákkal, s én épp az erdei gombákat szeretem a legjobban. Nagyon egyszerűen szoktam elkészíteni a gombás ételeket, a jó fűszerezés adja meg szerintem a lényegét.

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 15 dkg csiperkegomba
  • 15 dkg rókagomba
  • 10 dkg vargánya (medvegomba) 
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín 
  • 2 hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 4 evőkanál apróra vágott zöldfűszer (bazsalikom, petrezselyem, metélőhegyma, majornánna)
  • petrezselymzöld a tálaláshoz
  • só, őrölt bors


Elkészítése: 

  • A sütőt előmelegítjük 120 fokra. 
  • A gombákat alaposan megmossuk, jól megtisztítjuk, a nagyobb gombákat félbe, vagy negyedekre vágjuk. 
  • Egy serpenyőben, az olajon adagonként megpirítjuk a gombát, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, és sütőben melegen tartjuk. 
  • A serpenyőben, a maradék olajon (1 evőkanál), megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Felöntjük tejszínnel, 1 percig forraljuk, majd belekavarjuk a zúzott fokhagymát, meg a fűszereket. Sóval, borssal ízesítjük, majd a gombát belekavarjuk. 
  • Borssal, és petrezselyemzölddel megszórva, pirítóssal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: