A lányom kedvenc levese. Persze az enyém is, mert a keleti konyha mindig is első számú kedvenc. Gazdag ízvilág, egészséges hozzávalók, tartalmas leves.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 45 dkg fagyasztott kínai zöldségkeverék
- 1 marék szárított júdásfüle gomba
- 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 fej hagyma)
- 2 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
- 2 evőkanál házi ételízesítő
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1-1 evőkanál balzsamecet és citromlé (ízlés szerint lehet több is)
- csipet cukor
- só, őrölt színes bors
Fűszerek:
- 1 evőkanál koriandermag
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 citrom reszelt héja
- 2 cikk fokhagyma
Elkészítése:
- A szárított gombát 10 percre forró vízbe áztatjuk.
- A fűszereket egy mozsárban jól összezúzzuk. Mozsár hiányában fólia alatt húsklopfolóval összetörjük, jól kikavarjuk, esetleg konyhai robot késes aprítójával összeaprítjuk.
- A zöldhagymát megmossuk, apróra vágjuk, és a kókuszzsíron enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, összeforgatjuk, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott csirkehúst.
- Kavargatva fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a fagyasztott zöldséget, és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
- Forrástól számítva kb 5-7 percig főzzük, ezalatt a hús megpuhul, a zöldségek roppanósra főnek.
- Ízesítjük cukorral, citromlével, balzsamecettel, szójaszósszal, illetve sózzuk, ha szükséges.
- A kínai leves tipikusan kocsonyás állagú, ezért aki sűrűre szeretné, az tehet hozzá a végén 5 evőkanál étkezési keményítőt hideg vízzel elkeverve. Mi így szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése