2013. november 12., kedd

Karamell muffin


Ha a megszokott muffint fel akarnánk egy kicsit dobni... :)

Hozzávalók:

A tésztához: 
  • 18 dkg liszt 
  • 3 púpozott evőkanál kakópor 
  • 4,5 dkg puha vaj 
  • 15 dkg cukor 
  • 1 tojás 
  • 1,8 dl tej 
  • 1 teáskanál sütőpor 
  • csipet só 
A karamell töltelékhez: 
  • 10 dkg cukor 
  • 1,2 dl tejszín 
A tetejére: 
  • 20 dkg kémsajt (mascarpone) 
  • 20 dkg vaj 
  • 5 dkg porcukor 
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítése:


  • A liszetet, a kakaóport, a sütőport, meg a sót egy edényben összekavarjuk.
  • Egy másik edényben a vajat a cukorral kikavarjuk, majd a liszhez adjuk a tojással, meg a tejjel együtt. 
  • A masszát összekavarjuk, és egyenletesen szétosztjuk egy 12 darabos, papírkapszlikkal bélelt muffinformába.
  • 180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Amikor szépen megemelkedik, és a teteje enyhén megrepedezett, akkor jó. A kisült muffint hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A karamell töltelékhez a cukrot egy kisebb edénybe szórjuk, és lassú tüzön melegíteni kezdjük. Kavargassuk, hogy a cukor egyenletesen karamellizálódjon, és ne égjen meg.
  • Amikor teljesen felolvadt, lassan, óvatosan öntsük hozzá a tejszínt. Nagyon kell vigyázni, mert a karamell rögtön forrni kezd, és könnyen megégethetjük magunkat! Kavargatva főzzük addig, amíg a cukor teljesen elolvad, és egy kissé sűrű masszát kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
  • A muffinok tetejét késsel vágjuk le, belsejükből pedig egy teáskanál segítségével vegyünk ki a tésztából. Mindenik üregbe csorgassunk egy-egy teáskanálnyi karamellt (egy nagyon keveset hagyjunk meg a díszítéshez), majd helyezzük vissza a tetejüket.
  • A vajat kavarjuk ki jó krémesre a krémsajttal, a porcukorral, meg a vaníliával.
  • A vajas krémet kanalazzuk habzsákba, és mindenik muffin tetejét ezzel díszítsük. Csorgassunk rá egy kevés megmaradt karamellt. 
  • Megj: A vajas krémhez nagyon jó minőségű vajat használjunk!
    Tipp: Ha nincs habzsákunk, kanalazzuk a vajas krémet egy zacskóba, a sarkát pedig vágjuk ki, és így nyomjuk a muffinra.

3 megjegyzés:

Adél írta...

Ohh..folyékony karamell..mennyország maga:)

Kati írta...

Egyetértek Adéllal:) Én Earl Grey muffint sütöttem a tegnapelőtt:)

Edó írta...

Úgy ám,Adél! :D

Milyen Kati,fekete teás?