2013. november 19., kedd

Citromos pite (reform)


Ennél a piténél nem akartam teljesen lecsrélni a hozzávalókat teljes értékűre, ezért mindenből a fele mennyiség tartalmaz reform összetevőket. Számomra ezidáig  ez a legtökéletesebb pite-alap. A nádcukornak kösöznhetően igazán finom, na meg nagyon-nagyon omlós, a legomlósabb teljes kiörlésű linzer, amit eddig készítettem. A tészta túl sok egy normál piteformához, ezért a maradékból kekszet sütöttem, de rögtön melegen meg is ettük, annyira finom volt.
A krém pedig..aki szereti a citromkrémet, annak ízleni fog :)

Hozzávalók:

A linzer alaphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 12 dkg nádcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • nagy csipet só és szódabikarbóna
A citromkrémhez:
  • 4 tojás
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 dl citromlé
  • 18 dkg nyírfacukor
  • 25 dkg vaj

Elkészítése:

  • A lisztet a sóval, szódabikarbónával, a citromhéjjal összekavarjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, illetve a zsiradékokat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg a tészta éppen hogy csak összeáll. A legjobb, ha gép végzi, mert így a tészta nem lágyul el a kéz melegétől, és finom omlós lesz.
  • A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
  • Ezután kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát teljesen kibéleljük vele. A maradék tésztából vágjunk tetszőleges formákat, és süssük meg keksznek.
  • A piteformát leterítjük sütőpapírral, megtöltjük rizzsel, vagy babbal, és 200 fokos sütőben kb 12 percig sütjük (vaksütés). Ezután a rizset kiszedjük, a tésztát pedig további 10 percre visszaetesszük sülni, ezalatt teljesen megsül.
  • A krémhez a hozzávalókat - a vaj kivételével- egy fém edénybe öntjük, majd vízgőz felett, állandóan kavargatva sűrű, pudingszerűre főzzük. Langyosta hűtjük, majd belekavarjuk a vajat.
  • A citromkrémet a piteformába öntjük, és néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük,a míg a krém megdermed és lehet szeletelni.

Nincsenek megjegyzések: