Ennél a piténél nem akartam teljesen lecsrélni a hozzávalókat teljes értékűre, ezért mindenből a fele mennyiség tartalmaz reform összetevőket. Számomra ezidáig ez a legtökéletesebb pite-alap. A nádcukornak kösöznhetően igazán finom, na meg nagyon-nagyon omlós, a legomlósabb teljes kiörlésű linzer, amit eddig készítettem. A tészta túl sok egy normál piteformához, ezért a maradékból kekszet sütöttem, de rögtön melegen meg is ettük, annyira finom volt.
A krém pedig..aki szereti a citromkrémet, annak ízleni fog :)
Hozzávalók:
A linzer alaphoz:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg teljes kiörlésű liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kókuszzsír
- 12 dkg nádcukor
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- nagy csipet só és szódabikarbóna
A citromkrémhez:
- 4 tojás
- 2 citrom reszelt héja
- 1 dl citromlé
- 18 dkg nyírfacukor
- 25 dkg vaj
Elkészítése:
- A lisztet a sóval, szódabikarbónával, a citromhéjjal összekavarjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, illetve a zsiradékokat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg a tészta éppen hogy csak összeáll. A legjobb, ha gép végzi, mert így a tészta nem lágyul el a kéz melegétől, és finom omlós lesz.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
- Ezután kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát teljesen kibéleljük vele. A maradék tésztából vágjunk tetszőleges formákat, és süssük meg keksznek.
- A piteformát leterítjük sütőpapírral, megtöltjük rizzsel, vagy babbal, és 200 fokos sütőben kb 12 percig sütjük (vaksütés). Ezután a rizset kiszedjük, a tésztát pedig további 10 percre visszaetesszük sülni, ezalatt teljesen megsül.
- A krémhez a hozzávalókat - a vaj kivételével- egy fém edénybe öntjük, majd vízgőz felett, állandóan kavargatva sűrű, pudingszerűre főzzük. Langyosta hűtjük, majd belekavarjuk a vajat.
- A citromkrémet a piteformába öntjük, és néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük,a míg a krém megdermed és lehet szeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése