2013. november 3., vasárnap

Karamelles alma fehér csokoládéval


Hideg téli estéken, meleg takaró alatt, kellemes zene, forralt bor és persze szeretteink társaságában egy ilyen finom édes alma már csak hab lehet a tortán.
Aki a fehér csokit, meg a karamellt szereti..:)

Hozzávalók:

  • 5 kisebb zöldalma
  • 35 dkg cukor
  • 30 dkg fehér csokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 25 g tejszín
  • 0,5 dl almalé
  • 5 dkg őrölt mák + 1 evőkanál porcukor
  • marék mandulahasáb
  • 5 kisebb faág

Elkészítése:

  • Az almákat megmossuk, és szárazra töröljük. Mindenik közepébe egy-egy darab faágat szúrunk.
  • Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, erre ültetjük majd az almákat.
  • A cukrot az almalével egy kisebb edényben addig főzzük, amíg szép aranybarnára karamellizálódik (5-7 perc). Belekavarjuk a vajat, majd a tejszínt. Nagyon kell vigyázni, nehogy a karamell elégessen!
  • Egy kicsit hűlni hagyjuk, hogy sűrű legyen, ekkor az almákat egyenként belemártogatjuk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük. Hűtőszekrényben hagyjuk amíg teljesen megdermed az almákon a karamell.
  • A fehér csokoládét mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk, és az almákat belemártogatjuk úgy, hogy a karamellből is látszódjon egy sáv.
  • Rögtön megszórjuk őrölt mákkal, illetve kedvünk szerint megszórhatjuk mandulahasábokkal.
Megj: Az almát úgy a legkényelmesebb fogyasztani, ha cikkekre vágjuk. Aki puhább almát szeretne, az süsse néhány percig sütőben az almákat.
Tipp: Aszalt gyümölcsöket, darált kekszet, diót, pörkölt mogyorót stb is használhatunk a díszítéshez.

Nincsenek megjegyzések: