Hideg téli estéken, meleg takaró alatt, kellemes zene, forralt bor és persze szeretteink társaságában egy ilyen finom édes alma már csak hab lehet a tortán.
Aki a fehér csokit, meg a karamellt szereti..:)
Hozzávalók:
- 5 kisebb zöldalma
- 35 dkg cukor
- 30 dkg fehér csokoládé
- 15 dkg vaj
- 25 g tejszín
- 0,5 dl almalé
- 5 dkg őrölt mák + 1 evőkanál porcukor
- marék mandulahasáb
- 5 kisebb faág
Elkészítése:
- Az almákat megmossuk, és szárazra töröljük. Mindenik közepébe egy-egy darab faágat szúrunk.
- Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, erre ültetjük majd az almákat.
- A cukrot az almalével egy kisebb edényben addig főzzük, amíg szép aranybarnára karamellizálódik (5-7 perc). Belekavarjuk a vajat, majd a tejszínt. Nagyon kell vigyázni, nehogy a karamell elégessen!
- Egy kicsit hűlni hagyjuk, hogy sűrű legyen, ekkor az almákat egyenként belemártogatjuk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük. Hűtőszekrényben hagyjuk amíg teljesen megdermed az almákon a karamell.
- A fehér csokoládét mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk, és az almákat belemártogatjuk úgy, hogy a karamellből is látszódjon egy sáv.
- Rögtön megszórjuk őrölt mákkal, illetve kedvünk szerint megszórhatjuk mandulahasábokkal.
Megj: Az almát úgy a legkényelmesebb fogyasztani, ha cikkekre vágjuk. Aki puhább almát szeretne, az süsse néhány percig sütőben az almákat.
Tipp: Aszalt gyümölcsöket, darált kekszet, diót, pörkölt mogyorót stb is használhatunk a díszítéshez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése