A focaccia, vagyis az olasz kenyérlángos egy végtelenül egyszerű kenyértészta, melyet a legjobb a maga egyszerűségében fogyasztani. Egy-két feltét elégséges, de a megfelelő fűszerezés fontos. Én most rozmaringosat készítettem, mert azt szeretem a legjobban, de lehet bazsalikommal, kakukkfűvel is fűszerezni.
Hagyma és kecskesajt, semmi más nem került rá, ez úgy tökéletes, ahogy van.
A tészta nagyon puha, a szokásos lepények, pizzák tésztájánál vastagabb kell legyen.
Hozzávalók(6 darabhoz):
- 50 dkg kenyérliszt
- 3 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő (vagy 7 g szárított)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 25 dkg kecskesajt
- 1 nagy fej vöröshagyma
- friss vagy szárított rozmaring
- olívaolaj
- őrölt színes bors
Elkészítése:
- A kenyérlángoshoz a lisztet összekavarjuk a cukorral, az élesztővel, meg a sóval, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Lágy kenyértésztát dagasztunk, és kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A hólyagos tésztát lazán átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk (egyenként 150 g-os darabokra). Mindenik tésztadarabot átgyúrjuk, majd egyenként kör alakúra nyútjuk. Ne legyen túl vékony, mert a kenyérlángos úgy a jó, ha egy picit vastagabb.
- A tetejüket néhány helyen ujjal benyomkodjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk rozmaringgal. Kirakjuk szeletekre vágott hagymával, apróra vágott kecskesajttal, és megszórjuk őrölt borssal.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és további 20 percet kelni hagyjuk.
- 200 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. Amikor a széle és a teteje pirulni kezd, akkor már jó.
- Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal, és néhány gránátalma maggal, vagy piros csilivel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése