2013. november 7., csütörtök

Kecskesajtos focaccia (kenyérlángos)


A focaccia, vagyis az olasz kenyérlángos egy végtelenül egyszerű kenyértészta, melyet a legjobb a maga egyszerűségében fogyasztani. Egy-két feltét elégséges, de a megfelelő fűszerezés fontos. Én most rozmaringosat készítettem, mert azt szeretem a legjobban, de lehet bazsalikommal, kakukkfűvel is fűszerezni.
Hagyma és kecskesajt, semmi más nem került rá, ez úgy tökéletes, ahogy van.
A tészta nagyon puha, a szokásos lepények, pizzák tésztájánál vastagabb kell legyen.

Hozzávalók(6 darabhoz):

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 3 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 dkg kecskesajt
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • friss vagy szárított rozmaring
  • olívaolaj
  • őrölt színes bors

Elkészítése:

  • A kenyérlángoshoz a lisztet összekavarjuk a cukorral, az élesztővel, meg a sóval, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Lágy kenyértésztát dagasztunk, és kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • A hólyagos tésztát lazán átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk (egyenként 150 g-os darabokra). Mindenik tésztadarabot átgyúrjuk, majd egyenként kör alakúra nyútjuk. Ne legyen túl vékony, mert a kenyérlángos úgy a jó, ha egy picit vastagabb.
  • A tetejüket néhány helyen ujjal benyomkodjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk rozmaringgal. Kirakjuk szeletekre vágott hagymával, apróra vágott kecskesajttal, és megszórjuk őrölt borssal.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és további 20 percet kelni hagyjuk.
  • 200 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. Amikor a széle és a teteje pirulni kezd, akkor már jó.
  • Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal, és néhány gránátalma maggal, vagy piros csilivel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: