2013. november 24., vasárnap

Kakaós szelet


A család nagyon szereti az ilyen fajta süteményeket, és persze én is, csak én nem ehetem kedvemre :) Kiadós sütemény, de nálunk egy napnál tovább sosem tart az ilyesmi.

Hozzávalók:

A lapokhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • fél tasak sütőpor (5 g)
  • nagy csipet só
A krémhez:
  • 750 ml tej
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor + 1 evőkanál a tetejére
  • 25 dkg szobahőmérsékletű maragrin
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítése:

  • A tésztához a lisztet összekavarjuk a sóval, meg a sütőporral, hozzáadjuk a kockára vágott margarint, és összemorzsoljuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. A legjobb, ha a gyúrsát gép végzi, így a tészta nem melegedik át a kéz melegétől.
  • Fóliába csomagoljuk, és legalább két órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
  • A tésztát ezután 6 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként nagyon vékony téglalappá nyújtjuk. A lapokat tepsi hátán, egyenként kisütjük. Én légkeverésen, 180 fokon kb 7 percig sütöttem. Amikor a lap enyhén barnulni kezd, akkor már jó.
  • Közben elkészítjük a krémet: a lisztet egy kevés tejjel csomómentesre kavarjuk, belekavarjuk a kakaót is, majd felöntjük a maradék tejjel.
  • Lassú tüzön főzni kezdjük, majd addig kavargatjuk, amíg sűrű, pudingszerű pépet kapunk. Hagyjuk langyosra hűlni.
  • A szobahőmérsékletű margarint a porcukorral meg a vaníliával kikavarjuk. Adagonként hozzákavarjuk a kihűlt péphez. Ha a maragrin jó minőségű, és azonos hőmérsékletű a főzött péppel, akkor nem fog kicsapódni.
  • A lapokat a krémmel betöltjük, a tetejére is hagyunk egy keveset, és megkenjük. Megszórjuk kakaóporral, és szeletelés előtt pihenni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak.

Nincsenek megjegyzések: