A gyermekeimnek sütöttem, tízóraira. Ebből az adagból egy jó nagy tepsivel lesz, de ebből kell is ennyi, mert annyira finom, hogy rögtön melegen elfogy a fél tepsivel :)
Aztán alig marad tízóraira..másnap meg reklamálnak, hogy miért fogyott el.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 6 dl tej
- 0,80 dl olaj
- 1 csapott teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- a töltelékhez: csokoládékrém (Nutella)
Elkészítése:
- 2 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és 1 teáskanál cukrot, majd letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a maradék tejet, cukrot, és a többi hozzávalót. Én vaníliát és reszelt citromhéjat is adtam a tésztához, hogy aromásabb legyen.
- Tésztává dagasztjuk, jól kidolgozzuk, hogy legyen szép hólyagos, rugalmas. A dagasztást gép is végezheti.
- Ezután letakarjuk, és legalább 1 órát (vagy akár többet is) kelesztjük, amíg a tészta a duplájára nő.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra (3-4 mm) nyújtjuk, és kisebb téglalapokra felvágjuk.
- Mindenik szélére egy-egy teáskanál csokikrémet teszünk, majd hosszában felcsavarjuk, a széleit pedig alátűrjük.
- A buktákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymáshoz nagyon közel. 20-30 percig kelni hagyjuk, ezalatt szépen összenőnek.
- A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Csokikrém helyett dzsemmel (mákkal, dióval, kakaóval stb) is tölthetjük, úgy is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése