2013. október 22., kedd

Fügés szendvics Edó módra


Az a fajta szendvics a kedvencem, melynek feltétje különféle ízekből áll (sós-édes-savanyú..).
Szeretem, ha van rajta valamilyen gyümölcs (leginkább füge, vagy körte), egy kevés sajt, bazsalikomlevél és olívaolaj. Számomra a füge-bazsalikom-sajt a legtutibb kombináció, így ennek a szendvicsnek is ezek a főszereplői.
A szendvics legyen gazdag, kiadós, de ugyanakkor egészséges, tápláló hozzávalókból álljon, és a kenyértésztát is jobb szeretem magam készítni, ami a szendvics alapja.
Ezúttal tökmaglisztből sütöttem bagettet, arra pakoltam a sok egészséges finomságot.
Számomra ilyen a tökéletes szendvics, ezért is szerepel nevében az "Edó módra".


Hozzávalók:

A tökmagos bagetthez (4 db, 40 cm hosszúságú):

  • 45 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 30 dkg fehér kenyérliszt
  • 15 dkg tökmagliszt
  • 5,70 dl víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál pirított tökmag
  • 3 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 2 csomag szárított élesztő (14 g)
A szendvicshez (4 személyre):
  • 2 tökmagos bagett
  • 4 füge
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg speck sonka (de lehet más hajszálvékony füstölt sonka is, pl serrano, vagy fekete erdei sonka)
  • egy kevés extra szűz olívaolaj
  • egy kevés balzsamecet
  • néhány friss bazsalikomlevél
  • rukkola saláta
  • őrölt színes bors

Elkészítése: 

  • A bagett hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, pl az itt leírtak alapján. Én mindent a kenyérsütő üstjébe pakoltam (a tökmagot száraz serpenyőben megpirítottam, majd miután kihűlt, a dagasztás végén adtam a tésztához), és hagytam, hogy a gép elkészítse.
  • A tésztát hagyjuk a duplájára kelni, majd négy egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenként átgyúrjuk enyhén lisztezett felületen. Mindeniket kissé óválisra sodorjuk, majd jó hosszúra nyújtjuk. Hosszában felcsavarjuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. A tetején néhány helyen zsilettpengével, vagy nagyon éles késsel kisebb bevágásokat ejtünk, és kb 30-40 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
  • Ezután 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
  • Miután kihűltek a bagettek, egy darabot elfelezünk, majd hosszában is kettévágjuk. Száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, ezután meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.
  • Kirakjuk sonkadarabokkal (én kézzel tépkedtem szét), fügeszeletekkel, és rámorzsolunk egy kevés feta sajtot. Sóval és borssal megszórjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal és néhány csepp balzsmecettel.
  • Tepsire téve, néhány percre sütőbe helyezzük, csak amíg a tetején a feltét egy kissé ráolvad, a sonka széle enyhén megpirul.
  • Kivesszük a sütőből, bőven megpakoljuk rukkolával, és néhány bazsalikomlevelet is teszünk rá.

3 megjegyzés:

Kati írta...

Nekem is kellllllllllllllll!!!!Én is így szeretem a szendvicset, de honnan szedjek fügét?

Edó írta...

:)))) én a Lidl-ben szedtem Kati!

Adél írta...

Edóóóó, menten beleharapok a monitorba !!! Vagy inkább átcsúszom hozzád. Ugye ott vár még ez a finomság :P