Nemrég felfedeztem egy boltban, hogy árulnak tökmaglisztet, így gyorsan feltankoltam belőle, nehogy aztán ne legyen :) Egyébként tökmagból is készíthetünk lisztet, ha lisztté őröljük pl turmixxal (blenderrel), vagy egyéb konyhai kütyüvel. A tökmagliszt (mint minden más magliszt) nagyon egészséges, és jóízű liszt, picit hasonlít a dió-, vagy a mandula ízére.
Szóval egyik este, néhány perc alatt összeállítottam a tésztát, így nemsokára mindenki finom és egészséges kekszet nassolhatott.
Ha a szódabikarbónát elhagyjuk a tésztából, akkor ropogós kekszet kapunk, így meg nagyon puha, nagyon omlós, fennséges ízű, és egészséges csemege.
Abbahagyhatatlan!
Hozzávalók (kb 30 darabhoz):
- 15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 10 dkg tökmagliszt
- 12 dkg kókuszzsír
- 10 dkg nyírfacukor
- 5 dkg sötétbarna nádcukor
- 2 tojássárgája
- 3 evőkanál kókusztej (jó a sima tej is)
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél csapott teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- a tetejére néhány szem erdei mogyoró (opcionális)
Elkészítése:
- A kókuszzsírt kissé megolvasztjuk, de nem kell folyós legyen.
- Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk, aszerint, hogy mennyit vesz fel a tészta. Ez mindig függ a lisztektől, lehet, hogy nem szükséges a megadott mennyiség, esetleg ennél több kell.
- A tésztát háztartási fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
- Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Mindenik közepére egy-egy fél szem mogyorüt nyomunk, de lehet diót, vagy mandulát is, esetleg el is hagyhatjuk.
- Sütőpapíros tepsire helyezzük, és 190-200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük (én légkeverésen sütöttem, 170 fokon, 10 percet). Amikor elkezd barnulni a széle, meg az alja, akkor jó. Ha tovább sütjük, kiszárad.
Megj: Nádcukrot csak azért használtam, mert karamelles íze miatt jobb ízű lesz a keksz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése