Érdekes, őszies ízvilágú sütemény, melyet a fűszerek tesznek különlegessé. Én minipitéket sütöttem, de természetesen nagy piteformában is készülhet. Még melegen kiborítottam a formákból, és nagyszerű uzsonna, illetve desszert vált belőle.
Ami azt illeti, nem lesz a kedvencem, de édességnek mindenképp jó szolgálatot tett. Valahogy ez az ízvilág nem igazán az én ízvilágom, de nem is a fűszerezése miatt, inkább úgy mondanám, hogy nekem ez már túl tökös :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg teljes kiörlésű liszt
- 5 dkg kókuszzsír
- 3 dkg vaj
- 1,5 evőkanál sötétbarna nádcukor
- 3 evőkanál tej
- csipet só
A töltelékhez:
- 40 dkg sütőtök (sülve, hámozva)
- 12 dkg nádcukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 ksiebb citrom reszelt héja
- fél teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál gyömbérpor (vagy diónyi friss, reszelt gyömbér)
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- csipetnyi só
- extra: szárított levendulavirág
Elkészítése:
- A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (a kókuszzsírt olvasszuk fel előtte), és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Előző nap is elkészíthetjük.
- A sütőtököt cikkekre vágva, sütőpípíros tepsin kb 1 óra alatt megsütjük, majd meghámozzuk, és a magokat eltávolítjuk.
- Egy tálba helyezzük, és villával jól összetörjük, pürésítjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan kikavarjuk.
- A hideg tésztát kinyújtjuk kör alakúra (nem olyan könnyű, mint a hagyományos, fehér liszttel készült vajas tésztát), és egy kivajazott piteformát kibélelünk vele úgy, hogy a peremére is jusson.
- Villával megszúrkodjunk néhány helyen, majd 180 fokos sütőben, kb 10 perc alatt elősütjük.
- Ezután a tésztára öntjük a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd visszahelyezzük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul, illetve ha a tetejét megnyomjuk, szilárdnak érezzük. Nekem kb 30-40 percig sült, de ennél pontosabban nem tudnám megmondani.
- Tálaláskor a tetejét megszórjuk egy kevés levendulával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése