2013. október 27., vasárnap

Karamelles sütinyalóka


Egy fantasztikus ízű süteményről van szó, nyalókának álcázva, mondjuk bonbonnak is tökéletesen megfelel.
A finom szaftos, karácsonyi ízű lágy piskótát egy réteg kiváló csokoládé borítja, melyet a kis ropogós darabkák tesznek izgalmassá, s még finomabbá.
Sajnos ennek nem én voltam a megálmodója, egy régi külföldi gasztróújságban találtam.
Hát mennyei, fantasztikus, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 15 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 narancs
  • 3 teáskanál sütőpor
A karamellhez:
  • 10 dkg cukor
  • 50 ml narancslé
  • 5 dkg vaj
A karamellás ropogóshoz:
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg erdei mogyoró
A bevonáshoz:
  • 40 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

  • A lisztet összekavarjuk az őrölt mandulával, a reszelt narancshéjjal, meg a sütőporral. 
  • A puha vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd egyenként belekavarjuk a tojásokat is.
  • A két masszát összevegyítjük, és egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk. 180 fokos sütőben kb 20-30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük (tűpróba).
  • A megsült piskótát hagyjuk kihűlni, majd kézzel egy edénybe morzsoljuk.
  • A karamellhez a cukrot egy serpenyőben, lassú tüzön hagyjuk felolvadni. Az edényt mozgatva, világos színűre karamellizáljuk, majd felöntjük narancslével. Lassan, óvatosan adjuk hozzá a narancslét, mert a karamell rögtön forrni kezd, és könnyen megégethetjük a kezünket.
  • Kicsit megkavargatjuk, összefőzzük, egy sűrű masszát kapunk.
  • Ekkor belekavarjuk a vajat is. A karamellt a piskótamorzsára öntjük, először összekavargatjuk, majd amikor annyira kihűlt, kézzel összegyúrjuk.
  • A masszából kb 30 tésztagolyót formázunk, és mindeniket fapálcikára szúrjuk. Az így előkészített sütinyalókát egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy jól megdermedjen.
  • A karamellás ropogóshoz a cukrot serpenyőben megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a felaprított mogyorót, és összekavargatjuk, hogy a karamell mindenütt bevonja.
  • Sütőpapírra terítjük, és hagyjuk megdermedni. Ezután húsklopfolóval (vagy késsel) összetörjük, felaprítjuk.
  • A bevonásra szánt csokoládét felolvasztjuk, és a hideg tésztagolyókat beleforgatjuk. Megszórjuk a karamellás-mogyorós krokanttal, és sütőpapírra helyezzük, amíg a csokoládé megdermed.

Nincsenek megjegyzések: