Egy fantasztikus ízű süteményről van szó, nyalókának álcázva, mondjuk bonbonnak is tökéletesen megfelel.
A finom szaftos, karácsonyi ízű lágy piskótát egy réteg kiváló csokoládé borítja, melyet a kis ropogós darabkák tesznek izgalmassá, s még finomabbá.
Sajnos ennek nem én voltam a megálmodója, egy régi külföldi gasztróújságban találtam.
Hát mennyei, fantasztikus, csak ajánlani tudom mindenkinek!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg őrölt mandula
- 15 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 narancs
- 3 teáskanál sütőpor
A karamellhez:
- 10 dkg cukor
- 50 ml narancslé
- 5 dkg vaj
A karamellás ropogóshoz:
- 10 dkg cukor
- 10 dkg erdei mogyoró
A bevonáshoz:
- 40 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- A lisztet összekavarjuk az őrölt mandulával, a reszelt narancshéjjal, meg a sütőporral.
- A puha vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd egyenként belekavarjuk a tojásokat is.
- A két masszát összevegyítjük, és egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk. 180 fokos sütőben kb 20-30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük (tűpróba).
- A megsült piskótát hagyjuk kihűlni, majd kézzel egy edénybe morzsoljuk.
- A karamellhez a cukrot egy serpenyőben, lassú tüzön hagyjuk felolvadni. Az edényt mozgatva, világos színűre karamellizáljuk, majd felöntjük narancslével. Lassan, óvatosan adjuk hozzá a narancslét, mert a karamell rögtön forrni kezd, és könnyen megégethetjük a kezünket.
- Kicsit megkavargatjuk, összefőzzük, egy sűrű masszát kapunk.
- Ekkor belekavarjuk a vajat is. A karamellt a piskótamorzsára öntjük, először összekavargatjuk, majd amikor annyira kihűlt, kézzel összegyúrjuk.
- A masszából kb 30 tésztagolyót formázunk, és mindeniket fapálcikára szúrjuk. Az így előkészített sütinyalókát egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy jól megdermedjen.
- A karamellás ropogóshoz a cukrot serpenyőben megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a felaprított mogyorót, és összekavargatjuk, hogy a karamell mindenütt bevonja.
- Sütőpapírra terítjük, és hagyjuk megdermedni. Ezután húsklopfolóval (vagy késsel) összetörjük, felaprítjuk.
- A bevonásra szánt csokoládét felolvasztjuk, és a hideg tésztagolyókat beleforgatjuk. Megszórjuk a karamellás-mogyorós krokanttal, és sütőpapírra helyezzük, amíg a csokoládé megdermed.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése