Hozzávalók:
A nudlihoz:
- 1 kg krumpli
- 24 dkg liszt + egz kevés a nyújtáshoz
- 1 tojás
- 3 evőkanál olaj
- csipet só
A bolognai raguhoz:
- 40 dkg darált sertéshús
- 40 dkg paradicsomkonzerv (hámozott)
- 5 dkg szalonna (vagy baconszalonna)
- 1 fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- petrezselyemzöld
- friss vagy szárított bazsalikom
- friss vagy szárított oregánó
- 1-2 evőkanál cukor
- só, bors
A tálaláshoz:
- reszelt parmezán sajt vagy füstölt sajt
Elkészítése:
- A krumplit héjastól megmossuk, és megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Előző nap is megfőzhetjük a krumplit.
- Az áttört krumplit összegyúrjuk a tojással, az olajjal, a sóval, meg a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mert a főtt krumpli miatt a tészta hamar ellágyulhat.
- Közben egy nagyobb edényben sós vizet teszünk forralni.
- Lisztezett felületen kb félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles sávokra vágjuk. Ezután minden sávot 1,5 cm szélességű csíkokra vágunk, és minden darabon egyet sodrunk, hogy kissé óvális, nudli formájú legyen.
- A nudlik egy részét a forrásban lévő vízbe dobjuk (ne túl sokat, mert lehűti a vizet), és lassú tüzön addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc csupán).
- Ezután szép sorjában kifőzzük az egész nudlit, és egy szűrőedénybe tesszük, hogy lecsöpögjön a víz.
- A raguhoz a szalonnát apró kockára vágjuk, és egy serpenyőben pirítani kezdjük. Közben hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és megpirítjuk.
- Beletesszük a darált húst, és kavargatva ezt is megpirítjuk. Sóval, borssal, és egy kevés bazsalikommal ízesítjük.
- Ezután a húsos ragut a serpenyőből kiszedjük, és a visszamaradt kevés zsiradékon a két fokhagymacikket kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, ízesítjük apróra vágott petrezselyemzölddel, oregánóval, illetve megsózzuk, és megborsozzuk. Ízlés szerint cukorral édesítjük, mert a paradicsomhoz mindig szükséges egy kevés cukor.
- Amikor felforrt a mártás, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk.
- A nudlit összekavarjuk a paradicsommártással, a tetejére pedig húsos ragut halmozunk, melyet reszelt sajttal szórunk meg.
1 megjegyzés:
Valahogy nálunk sosem készül nudli, pedig milyen finom lehet így:)
Megjegyzés küldése