2013. október 8., kedd

Nudli bolognai módra


Tészta helyett nudlival is finom a bolognai. Ha a krumplit előző nap lefőzzük, és áttörjük, másnap már nem lesz sok dolgunk, hamar elkészül ez az isteni, laktató egytálétel.

Hozzávalók:

A nudlihoz:
  • 1 kg krumpli
  • 24 dkg liszt + egz kevés a nyújtáshoz
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • csipet só
A bolognai raguhoz:
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg paradicsomkonzerv (hámozott)
  • 5 dkg szalonna (vagy baconszalonna)
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • friss vagy szárított bazsalikom
  • friss vagy szárított oregánó
  • 1-2 evőkanál cukor
  • só, bors
A tálaláshoz:
  • reszelt parmezán sajt vagy füstölt sajt
Elkészítése:
  • A krumplit héjastól megmossuk, és megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Előző nap is megfőzhetjük a krumplit.
  • Az áttört krumplit összegyúrjuk a tojással, az olajjal, a sóval, meg a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mert a főtt krumpli miatt a tészta hamar ellágyulhat.
  • Közben egy nagyobb edényben sós vizet teszünk forralni.
  • Lisztezett felületen kb félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles sávokra vágjuk. Ezután minden sávot 1,5 cm szélességű csíkokra vágunk, és minden darabon egyet sodrunk, hogy kissé óvális, nudli formájú legyen.
  • A nudlik egy részét a forrásban lévő vízbe dobjuk (ne túl sokat, mert lehűti a vizet), és lassú tüzön addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc csupán).
  • Ezután szép sorjában kifőzzük az egész nudlit, és egy szűrőedénybe tesszük, hogy lecsöpögjön a víz.
  • A raguhoz a szalonnát apró kockára vágjuk, és egy serpenyőben pirítani kezdjük. Közben hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és megpirítjuk.
  • Beletesszük a darált húst, és kavargatva ezt is megpirítjuk. Sóval, borssal, és egy kevés bazsalikommal ízesítjük.
  • Ezután a húsos ragut a serpenyőből kiszedjük, és a visszamaradt kevés zsiradékon a két fokhagymacikket kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, ízesítjük apróra vágott petrezselyemzölddel, oregánóval, illetve megsózzuk, és megborsozzuk. Ízlés szerint cukorral édesítjük, mert a paradicsomhoz mindig szükséges egy kevés cukor.
  • Amikor felforrt a mártás, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk.
  • A nudlit összekavarjuk a paradicsommártással, a tetejére pedig húsos ragut halmozunk, melyet reszelt sajttal szórunk meg.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Valahogy nálunk sosem készül nudli, pedig milyen finom lehet így:)