A nudlitészta tulajdonképpen ugyanaz, mint amit a szilvásgombóchoz is használok. Egyszerű krumplis tészta, melyet aztán azzal gazdagítunk, amivel éppen akarunk. Mákosan is nagyon finom, az egyik kedvenc, és szilvakompóttal még sokkal-sokkal finomabb.
Ez az adag bő két személyre elegendő, mondjuk nálunk az a két személy (férjem és öccse) nagyon éhes volt, így rögtön felfalták az egészet - egy nagy adag rakott krumpli után :))
Sajnos én nem fogyaszthattam, éppen csak kóstoltam, mert ez egy igen nehéz, hízlaló étel. Pedig imádom a mákot!
Hozzávalók:
- 50 dkg főtt krumpli
- 12 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál cukor
- csipet só
A tálaláshoz:
- 5 dkg őrölt mák
- 3 evőkanál porcukor
- szilvakompót
Elkészítése:
- A krumplit héjastól megmossuk, és megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Előző nap is megfőzhetjük a krumplit.
- Az áttört krumplit összegyúrjuk a tojással, az olajjal, a sóval, meg a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mert a főtt krumpli miatt a tészta hamar ellágyulhat.
- Közben egy nagyobb edényben sós vizet teszünk forralni.
- Lisztezett felületen kb félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles sávokra vágjuk. Ezután minden sávot 1,5 cm szélességű csíkokra vágunk, és minden darabon egyet sodrunk, hogy kissé óvális, nudli formájú legyen.
- A nudlik egy részét a forrásban lévő vízbe dobjuk (ne túl sokat, mert lehűti a vizet), és lassú tüzön addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc csupán).
- Ezután szép sorjában kifőzzük az egész nudlit, és egy szűrőedénybe tesszük, hogy lecsöpögjön a víz.
- A nudlit összekavarjuk cukrozott mákkal, és szilvakompóttal tálaljuk.
Megj: Ha nincs szilvakompótunk, készíthetünk percek alatt, hisz van még szilva a piacon. Néhány szem (kb 10) szilvát mossunk meg, magozzuk ki, és tegyük egy serpenyőbe. Szórjuk meg 2 evőkanál cukorral, egy kevés őrölt fahéjjal, és kavargassuk egy kicsit, hogy a cukor elolvadjon. Adjunk hozzá 1-2 dl vizet, és főzzük össze, de csak addig, amíg a szilva megpuhul.
Tipp: A nudlit előző nap is elkészíthetjük, és hűtőszekrényben tálalhatjuk. Ha nagyobb adagot készítünk, akár le is fagyaszthatjuk.
Tipp: A nudlit előző nap is elkészíthetjük, és hűtőszekrényben tálalhatjuk. Ha nagyobb adagot készítünk, akár le is fagyaszthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése