Az a fajta szendvics a kedvencem, melynek feltétje különféle ízekből áll (sós-édes-savanyú..).
Szeretem, ha van rajta valamilyen gyümölcs (leginkább füge, vagy körte), egy kevés sajt, bazsalikomlevél és olívaolaj. Számomra a füge-bazsalikom-sajt a legtutibb kombináció, így ennek a szendvicsnek is ezek a főszereplői.
A szendvics legyen gazdag, kiadós, de ugyanakkor egészséges, tápláló hozzávalókból álljon, és a kenyértésztát is jobb szeretem magam készítni, ami a szendvics alapja.
Ezúttal tökmaglisztből sütöttem bagettet, arra pakoltam a sok egészséges finomságot.
Számomra ilyen a tökéletes szendvics, ezért is szerepel nevében az "Edó módra".
Hozzávalók:
A tökmagos bagetthez (4 db, 40 cm hosszúságú):
- 45 dkg teljes kiörlésű liszt
- 30 dkg fehér kenyérliszt
- 15 dkg tökmagliszt
- 5,70 dl víz
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál pirított tökmag
- 3 teáskanál só
- 1,5 teáskanál cukor
- 2 csomag szárított élesztő (14 g)
A szendvicshez (4 személyre):
- 2 tökmagos bagett
- 4 füge
- 10 dkg feta sajt
- 10 dkg speck sonka (de lehet más hajszálvékony füstölt sonka is, pl serrano, vagy fekete erdei sonka)
- egy kevés extra szűz olívaolaj
- egy kevés balzsamecet
- néhány friss bazsalikomlevél
- rukkola saláta
- só
- őrölt színes bors
Elkészítése:
- A bagett hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, pl az itt leírtak alapján. Én mindent a kenyérsütő üstjébe pakoltam (a tökmagot száraz serpenyőben megpirítottam, majd miután kihűlt, a dagasztás végén adtam a tésztához), és hagytam, hogy a gép elkészítse.
- A tésztát hagyjuk a duplájára kelni, majd négy egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenként átgyúrjuk enyhén lisztezett felületen. Mindeniket kissé óválisra sodorjuk, majd jó hosszúra nyújtjuk. Hosszában felcsavarjuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. A tetején néhány helyen zsilettpengével, vagy nagyon éles késsel kisebb bevágásokat ejtünk, és kb 30-40 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
- Ezután 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
- Miután kihűltek a bagettek, egy darabot elfelezünk, majd hosszában is kettévágjuk. Száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, ezután meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.
- Kirakjuk sonkadarabokkal (én kézzel tépkedtem szét), fügeszeletekkel, és rámorzsolunk egy kevés feta sajtot. Sóval és borssal megszórjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal és néhány csepp balzsmecettel.
- Tepsire téve, néhány percre sütőbe helyezzük, csak amíg a tetején a feltét egy kissé ráolvad, a sonka széle enyhén megpirul.
- Kivesszük a sütőből, bőven megpakoljuk rukkolával, és néhány bazsalikomlevelet is teszünk rá.
3 megjegyzés:
Nekem is kellllllllllllllll!!!!Én is így szeretem a szendvicset, de honnan szedjek fügét?
:)))) én a Lidl-ben szedtem Kati!
Edóóóó, menten beleharapok a monitorba !!! Vagy inkább átcsúszom hozzád. Ugye ott vár még ez a finomság :P
Megjegyzés küldése