2017. március 15., szerda

Csíkos epres csokihab torta



Hozzávalók: 

  • 13,5 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 30 ml víz
  • csipetnyi só


A krémhez: 

  • 5 dl habtejszín
  • 22 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (min 50 %-os kakaótartalommal)
  • 6 tojássárgája
  • 35 ml víz 35 ml cukorral összekavarva


A tetejére: 

  • 50 dg eper
  • csokoládéreszelék
  • citromfű

Elkészítése: 

  • A piskótához kikavarjuk a kakaóport vízzel. 
  • A tojássárgáját 5 dkg cukorral mixerrel jó habosra kavarjuk, amíg kifehéredik. 
  • A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. 
  • Összevegyítjük a két masszát, majd a lisztet is belekavarjuk óvatosan. Egy nyomózsákba töltjük a felét, és egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe (kb 35x40 cm), keresztben csíkokat húzunk, minden második sorba. 
  • A maradék masszába kavarjuk a kakaót, majd nyomózsákba töltjük, és a tepsire, a maradék sorokba csíkokat húzunk (így lesz egy kakaós, egy sima sor). 
  • 190 fokos sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. 

  • Közben a krémhez habbá verünk 3,5 dl tejszínt, a csokoládét pedig mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk.
  • A cukrot vízzel felforraljuk, elkeverjük a tojássárgájával, majd vízgőz fölött, habverővel állandóan kavargatva, felmelegítjük (kb 85 fokosra). Ezután addig habosítjuk, amíg langyosra hűl, és kifehéredik. Belekavarjuk a felolvasztott csokoládét, illetve a tejszínhabot. 

  • Egy állítható tortakarimát (22 cm) egy sütőpapíros tálra állítunk. 
  • A kihűlt piskótából kivágunk egy kört (a formával megegyező méretűt), illetve két 7 cm szélességű sávot. Ezeket a forma belsejére állítjuk, körbe, majd belehelyezzük az aljára a kör alakú piskótát. A krémet egyenletesen belesimítjuk, a tetejére pedig a maradék tejszínből vert hab kerül. 
  • A tortát 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk, majd óvatosan tortatálra emeljük. 
  • Kirakjuk a tetejét megmosott, megpucolt eperszemekkel, illetve citromfűvel, csokoládéforgáccsal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: