Hozzávalók:
- 13,5 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 6 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dkg kakaópor
- 30 ml víz
- csipetnyi só
A krémhez:
- 5 dl habtejszín
- 22 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (min 50 %-os kakaótartalommal)
- 6 tojássárgája
- 35 ml víz 35 ml cukorral összekavarva
A tetejére:
- 50 dg eper
- csokoládéreszelék
- citromfű
Elkészítése:
- A piskótához kikavarjuk a kakaóport vízzel.
- A tojássárgáját 5 dkg cukorral mixerrel jó habosra kavarjuk, amíg kifehéredik.
- A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
- Összevegyítjük a két masszát, majd a lisztet is belekavarjuk óvatosan. Egy nyomózsákba töltjük a felét, és egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe (kb 35x40 cm), keresztben csíkokat húzunk, minden második sorba.
- A maradék masszába kavarjuk a kakaót, majd nyomózsákba töltjük, és a tepsire, a maradék sorokba csíkokat húzunk (így lesz egy kakaós, egy sima sor).
- 190 fokos sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
- Közben a krémhez habbá verünk 3,5 dl tejszínt, a csokoládét pedig mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk.
- A cukrot vízzel felforraljuk, elkeverjük a tojássárgájával, majd vízgőz fölött, habverővel állandóan kavargatva, felmelegítjük (kb 85 fokosra). Ezután addig habosítjuk, amíg langyosra hűl, és kifehéredik. Belekavarjuk a felolvasztott csokoládét, illetve a tejszínhabot.
- Egy állítható tortakarimát (22 cm) egy sütőpapíros tálra állítunk.
- A kihűlt piskótából kivágunk egy kört (a formával megegyező méretűt), illetve két 7 cm szélességű sávot. Ezeket a forma belsejére állítjuk, körbe, majd belehelyezzük az aljára a kör alakú piskótát. A krémet egyenletesen belesimítjuk, a tetejére pedig a maradék tejszínből vert hab kerül.
- A tortát 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk, majd óvatosan tortatálra emeljük.
- Kirakjuk a tetejét megmosott, megpucolt eperszemekkel, illetve citromfűvel, csokoládéforgáccsal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése