2016. december 12., hétfő

Shakshuka (izraeli lecsó)



Finom vasárnapi ebédünk volt. Gyorsan elkészíthető, és egy laktató, egészséges egytálétel.

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált sertéshús (nálam comb)
  • 40 dkg sült padlizsánpüré (fagyasztott)
  • 40 dkg paradicsom (konzerv)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 4 evőkanál szezámpaszta (tahini)
  • 4 tojás
  • 1-1 evőkanál koriandermag és mustármag
  • 1-1 teáskanál köménymag és egészbors
  • 6 szegfűszeg
  • petrezselyemzöld

Elkészítése:

  • A fűszereket (koriandermag, mustármag, bors, szegfűszeg) mozsárban összezúzzuk. 
  • Egy nagy serpenyőben kókuszzsírt forrósítunk. Először megpirítjuk a szeletekre vágott hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a fűszerkeveréket. Összepirítjuk, és hozzáadjuk a húst. Kavargatjuk, amíg a hús megpárolódik, a leve elfő, ekkor belekavarjuk a paradicsomot, és a padlizsánt. Kb 2 dl vizet öntünk rá, megsózzuk, és 2-3 percig főzzük.
  • Kanállal egy kis helyet készítünk a 4 tojásnak, és szerre beleütjük. Fedő alatt, lassó tüzön pároljuk, amíg a tetején a tojás megszilárdul. 
  • Végül szezámpasztát, kevés olajat, és petrezselyemzöldet teszünk a tetejére, és forrón tálaljuk.

Megj: Szezámpasztát 20 dkg szezámmagból, és 1 dl olívaolajból készíthetünk, kevés só és víz hozzáadásával. Először a szezámmagot turmixoljuk porrá, majd a hozzávalókat turmixoljuk össze, annyi vizet adva hozzá, hogy egy paszta állagú krémet kapjunk. Befőttesüvegbe téve, hűtőszekrényben tárolhatjuk, és sokféle ételhez felhasználhatjuk, pl csicseriborsó pástétomhoz.

Nincsenek megjegyzések: