Hozzávalók:
- 32 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 dl tej
- 8 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 5 dkg vaj
- kevés liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
- 30 dkg körte
- 2 evőkanál baracklekvár
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál főzőtejszín
- porcukor a szóráshoz
- diónyi vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük az élesztővel, 1 evőkanál cukorral, és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd tésztává dagasztjuk. A vajat a végén gyúrjuk hozzá, megolvasztva. A dagasztást végezheti dagasztógép is.
- Ezután a tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a körtét megmossuk, a magházat kivágjuk, és a gyümölcsöt 1 cm-es kis kockára vágjuk. Egy edénykében, a baracklekvárral összeforraljuk, és félretesszük hűlni.
- Miután a tészta megkelt, 5 dkg-os darabokra vágjuk, és mindeniket egyenként átgyúrjuk. Kilapogatjuk kör alakúra, mindenikre 1-1 teáskanálnyi körtés tölteléket helyezünk, a végeit összenyomkodjuk, és gömbölyítjük. Szorosan egymás mellé helyezzük bármilyen, tetszés szerinti formába, melyet előtte vajjal kikentünk. Ezután letakarjuk, és hagyjuk a duplájára nőni.
- Végül lekenjük tejszínnel elkevert tojássárgájával, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Miután langyosra hűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése