2015. április 24., péntek

Kókuszos brownie (gluténmentes)


Még nem vagyok túlságosan tapasztalt kókuszliszt terén, de lassan tapogatózok, hogy hogyan is lehet felhasználni. A brownie-ban nemcsak az a nagyszerű, hogy isteni finom, hanem hogy akár liszt nélkül is készíthetjük. Én most liszt helyett kókuszlisztet, és őrölt mandulát használtam, így nemcsak finomabb, hanem sokkal egészségesebb, és kalóriaszegényebb is. Vigyázni kell a túlsütéssel, mert ha kiszárad, élvezhetetlen.

Hozzávalók:

  • 20 dkg jó minőségű vaj
  • 20 dkg étcsokoládé (min 55%-os kakaótartalmú)
  • 15 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 15 dkg sötétbarna nádcukor
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipetnyi só
  • a tetejére 2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítése:

  • Egy tálban megolvasztjuk a vajat az apróra tördelt csokoládéval (mikróban vagy vízgőz fölött).
  • Az egész tojásokat mixerrel addig habosítjuk, amíg egy sűrű, világos tojáshabot kapunk (kb 5 perc). A végén adagonként a cukrot is hozzáadjuk, és tovább habosítjuk.
  • A langyosra hűlt vajas csokoládét óvatosan beleforgatjuk a vaníliával együtt, végül pedig a sóval, szódabikarbónával elkevert lisztet, meg mandulát is.
  • A masszát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe (kb 25x35 cm-es) simítjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük (fogpiszkálóval ellenőrizzük, a belseje mareadjon lágyabb).

Nincsenek megjegyzések: