2015. április 19., vasárnap

Prosciutto-ban sült csirkemell zellerpürével


Közismert, hogy a hús-krumpli páros az egyik legnehezebben emészthető étel, éppen ezért, jól tesszük, ha kerüljük ezt a kombinációt, egészségünk érdekében. Hús mellé zöldséget fogyasszunk köretként, nyersen vagy párolva, így jóval megkönnyítjük szervezetünk dolgát. Ráadásul sokkal több tápanyaghoz jutunk zölségekből, mint krumpliból. Sokféle módon készíthetünk zöldségből köretet, krumplipüré helyett például zellerpürét. Még a gyerekek is szeretni fogják.


Hozzávalók (4 személyre): 

  • 2 csirkemell filé
  • 8 papírvékony sonka (prosciutto) 
  • 2 szál póréhagyma 
  • 1 citrom 
  • 2 dl csirkealaplé 
  • 1 dl száraz fehérbor 
  • 4 dkg vaj 
  • 1,5 evőkanál mustár 
  • 2 evőkanál kakukkfű 
  • 2 teáskanál zsályalevél 
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 1 cikk fokhagyma
  •  

A zellerpüréhez: 

  • 1 kg zellergyökér 
  • 6 cikk fokhagyma 
  • 4 dl tej 
  • 4 dl csirkealaplé 
  • 6 dkg vaj
  • 3 kakukkfű ág 


Elkészítése: 

  • A zellert megpucoljuk, apró kockára vágjuk a fokhagymát meghámozzuk. A zellerpüréhez a hozzávalókat (a vaj kivételével) egy edényben kb 15 perc alatt megfőzzük. A kakukkfű ágat eltávolítjuk, majd a vajat hozzáadva, az egészet pürésítjük, sózzuk. Lefedve melegen tartjuk. 
  • A csirkemellet hideg vízzel lemossuk, leitatjuk róla a nedvességet, mindkét darabot kettévágjuk, így kapunk 4 fél sirkemellet. Sózzuk, 1 evőkanál mustárral bekenjük, és minden darabot két-két szelet sonkába tekerünk. Egy serpenyőben, forró olajon a húsdarabokat 2-3 pecig sütjük, majd kiszedjük, és félretesszük. 
  • Megmossuk, megpucoljuk a póréhagymát, karikára vágjuk. A serpenyőben a vajat felolvasztjuk, a pórét 1-2 percig pirítjuk rajta, sózzuk, majd egy hőálló tálba szedjük. 
  • A serpenyőben visszamaradt zsiradékot felönjük borral, alaplével, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, 1 evőkanálnyi kakukkfű levelet, a citrom reszelt héját, és addig forraljuk, amíg az egész s felére csökken. 
  • Ráöntjük a póréhagymára, rárakjuk a csirkemellet, és 200 fokos sütőben kb 20 percig pároljuk. 
  • Ezután a húst, meg a hagymát kiszedjük, a visszamaradt levet serpenyőben felforraljuk. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, a maradék mustárt (fél evőkanál), a maradék kakukkfüvet (1 evőkanál), a zsályát, összeforraljuk. 
  • A húst szeletekre vágjuk, majd a szósszal, meg a pürével kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: