2015. április 22., szerda

Gombakrémleves marinált sonkával


Hétköznapokon csak ilyen gyors ételekre van idő, de ez nem azt jelenti, hogy az étel ne lenne finom, és tápláló. Gombaízű krémes leves, különleges feltéttel, nagyon finom, ajánlom :)
Éhesebbek pirítóssal fogyasszák.


Hozzávalók:

  • 25 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg krumpli (hámozva)
  • 1 fej hagyma
  • 1 l csirkealaplé
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanálnyi zsályalevél
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 70 ml főzőtejszín
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés méz és balzsamecet
A tálaláshoz:
  • 10 dkg papírvékony sonka (pl prosciutto vagy serrano)
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • kevés balzsamecet
  • néhány bazsalikomlevél
  • őrölt bors

Elkészítése:

  • A sonkát egy tálra sorakoztatjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel, és megszórjuk néhány bazsalikomlevéllel (el is maradhat), őrölt borssal.
  • Apróra vágjuk a hagymát, meg a fokhagymát, majd a babérlevéllel a kókuszzsíron megpirítjuk. 
  • Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, felöntjük alaplével (vagy víz és házi ételízesítő), és megfőzzük.
  • Megmossuk a gombát, kivágjuk a szárat, feldaraboljuk, és a zsályával együtt a leveshez adjuk. 
  • Felforraljuk, 3-5 percig főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, illetve mézzel, balzsamecettel ízesítjük. Amikor kész, őrölt borssal megszórjuk.
  • Tálaláskor a leves tetejére sonkaszeletet helyezünk.

Nincsenek megjegyzések: