Amikor tortát szeretnénk sütni, de nem igazán van időnk sokat bíbelődni, piskótát sütni, krémet kavarni, összerakni stb, na ilyenkor készíthetünk ehhez hasonló tortát. Csak kavarunk, és sütünk, a végeredmény pedig egy kész torta. Gazdag csokoládéíz, enyhe kávéízzel, belül kissé folyós, kívül finom ropogós.
Hozzávalók:
- 40 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 13 dkg cukor
- 4 tojás
- 4 tojássárgája
- 0,5 dl erős eszpresszó kávé
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- csipetnyi só és őrölt fahéj
A habcsókhoz:
- 4 tojásfehérje
- 8 dkg cukor
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- Elkészítjük a kávét, hűlni hagyjuk.
- Az apróra tördelt csokoládét a vajjal vízgőz fölött, vagy mikróban, összemelegítjük, majd félretesszük.
- Az egész tojásokat, a tojássárgáját, meg az eszpersszót elektromos habverővel, vagy konyhai robotgéppel kb 1 percig habosítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a fahéjat, meg a vaníliát, és 3-4 percig tovább habosítjuk. Belekavarjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a csokis masszát.
- A masszát egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk.
- A habcsókhoz kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd fokozatosan adagolva a cukrot, tovább habosítjuk. Egy evőkanál segítségével rusztikusan a tészta tetejére simítjuk, majd az egészet 35 percig sütjük, 180 fokos sütőben. Ezalatt a torta kívül ropogósabb, míg belül folyósabb lesz.
- A sütőből kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Tálaláskor porcukorral megszórjuk.
1 megjegyzés:
Nagyon tetszik a recepted és természetesen a kész tortád! Finom lehet!
Megjegyzés küldése