2015. április 20., hétfő

Ribizli tiramisu


Nem a hagyományos tiramisu alapján készült, hiszen ebben nincs nyers tojás, babapiskóta helyett pedig rendes piskótát sütöttem. Bevallom, szerény kis tortának sütöttem annak apropóján, hogy épp a napokban ünnepeltük férjemmel a 10. házassági évfordulónkat. Egyszerű, finom sütemény, és ribizli helyett természetesen használhatunk másfajta gyümölcsöt is.

Hozzávalók (8 személyre):

  • 15 dkg liszt
  • 13 dkg porcukor
  • 5 tojás
  • 1 citrom
  • csipetnyi só
  • a locsoláshoz 2 dl főzött kávé 1 teáskanál rummal ízesítve
A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 50 dkg ribizli (most fagyasztott)
  • 3,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 marék mentalevél

Elkészítése:

  • A piskótához a tojásfehérjét a sóval meg a porcukorral kemény habbá verjük (a porcukrot csak a végén adagoljuk hozzá). Belekavarjuk a tojássárgáját, a fél citrom levét, majd óvatosan a lisztet is.
  • A tésztát sütőpapírral bélelt közepes tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Miután megsült, a tepsiből kivesszük, a sütőpapírt eltávolítjuk, a piskótát hűlni hagyjuk.
  • A krémhez egy tálba öntjük a tejszínt, a fél citrom levét, meg reszelt héját, hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot, meg a krémsajtot, és mixerrel néhány perc alatt krémesre verjük.
  • Meglocsoljuk a piskótát rumos kávéval, a krémet pedig egyenletesen rásimítjuk.
  • Megszórjuk ribizlivel, és tálaláskor mentalevéllel díszítjük.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Isten éltessen benneteket!