Nem a hagyományos tiramisu alapján készült, hiszen ebben nincs nyers tojás, babapiskóta helyett pedig rendes piskótát sütöttem. Bevallom, szerény kis tortának sütöttem annak apropóján, hogy épp a napokban ünnepeltük férjemmel a 10. házassági évfordulónkat. Egyszerű, finom sütemény, és ribizli helyett természetesen használhatunk másfajta gyümölcsöt is.
Hozzávalók (8 személyre):
- 15 dkg liszt
- 13 dkg porcukor
- 5 tojás
- 1 citrom
- csipetnyi só
- a locsoláshoz 2 dl főzött kávé 1 teáskanál rummal ízesítve
A krémhez:
- 50 dkg mascarpone krémsajt
- 50 dkg ribizli (most fagyasztott)
- 3,5 dl habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 marék mentalevél
Elkészítése:
- A piskótához a tojásfehérjét a sóval meg a porcukorral kemény habbá verjük (a porcukrot csak a végén adagoljuk hozzá). Belekavarjuk a tojássárgáját, a fél citrom levét, majd óvatosan a lisztet is.
- A tésztát sütőpapírral bélelt közepes tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Miután megsült, a tepsiből kivesszük, a sütőpapírt eltávolítjuk, a piskótát hűlni hagyjuk.
- A krémhez egy tálba öntjük a tejszínt, a fél citrom levét, meg reszelt héját, hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot, meg a krémsajtot, és mixerrel néhány perc alatt krémesre verjük.
- Meglocsoljuk a piskótát rumos kávéval, a krémet pedig egyenletesen rásimítjuk.
- Megszórjuk ribizlivel, és tálaláskor mentalevéllel díszítjük.
1 megjegyzés:
Isten éltessen benneteket!
Megjegyzés küldése