Aki engem jól ismer, az pontosan tudja, hogy egyik kedvenc desszertem a hígpalacsinta. Ordásan meg főleg, de ha pontosítani akarok, úgy a legjobb, ha ordás krémmel van megkenve, közepében egy adag házi lekvár, s így van felcsavarva :) Aztán még úgy is el tudom képzelni, hogy sok-ésok palacsinta egymásra rétegezve, különféle töltelékekkel.
Ez most egy ordás változat, tortában megálmodva, s persze a gyümölcs sem maradt el, ezúttal főztem egy jó kis meggyszószt, a maradék fagyasztott meggyből.
Nekem ez az álomdesszert, de ahogy láttam, a család többi tagja is így van vele :)
Hozzávalók a palacsintához (8-10 személyre):
- 40 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 20 dkg fehér liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 3 evőkanál olívaolaj
- 7 dl szénsavas ásvnyvíz
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 50 dkg friss orda
- 30 dkg zsírszegény natúr joghurt
- 3 evőkanál nyírfacukor
- 2 evőkanál nádcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
Az
öntethez:
- 15 dkg meggy
- 4 evőkanál nádcukor
- 2 dl víz
- 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
- A palacsinta tésztához a hozzávalókat csomómentesre kavarjuk, a vizet fokozatosan adagolva hozzá.
- Ezután a szokásos módon, jó minőségű serpenyőben kb 15 vastagabb palacsintát sütünk.
- Az ordát villával fellazítjuk, majd kavarjuk a hozzávalókkal.
- Minden palacsintát megkenünk ordás krémmel, egy nagyobb tálra rétegezve.
- Egy kisebb edényben főni tesszük a meggyet a cukorral, meg 1 dl vízzel. Öt percig főzzük, majd besűrítjük keményítővel elkevert 1 dl hideg vízzel.
- Szeletekre vágjuk a palacsinta tortát, és mellé kínáljuk a meggyes mártást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése