2015. május 2., szombat

Ordás palacsintatorta meggy-öntettel


Aki engem jól ismer, az pontosan tudja, hogy egyik kedvenc desszertem a hígpalacsinta. Ordásan meg főleg, de ha pontosítani akarok, úgy a legjobb, ha ordás krémmel van megkenve, közepében egy adag házi lekvár, s így van felcsavarva :) Aztán még úgy is el tudom képzelni, hogy sok-ésok palacsinta egymásra rétegezve, különféle töltelékekkel. 
Ez most egy ordás változat, tortában megálmodva, s persze a gyümölcs sem maradt el, ezúttal főztem egy jó kis meggyszószt, a maradék fagyasztott meggyből.
Nekem ez az álomdesszert, de ahogy láttam, a család többi tagja is így van vele :)

Hozzávalók a palacsintához (8-10 személyre): 
  • 40 dkg teljes kiörlésű búzaliszt 
  • 20 dkg fehér liszt 
  • 2 tojás 
  • 2 dl tej 
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • 7 dl szénsavas ásvnyvíz 
  • csipetnyi só 

A töltelékhez: 

  • 50 dkg friss orda 
  • 30 dkg zsírszegény natúr joghurt 
  • 3 evőkanál nyírfacukor
  • 2 evőkanál nádcukor 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 teáskanál vanília aroma 

Az öntethez: 

  • 15 dkg meggy 
  • 4 evőkanál nádcukor 
  • 2 dl víz 
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő


Elkészítése: 

  • A palacsinta tésztához a hozzávalókat csomómentesre kavarjuk, a vizet fokozatosan adagolva hozzá. 
  • Ezután a szokásos módon, jó minőségű serpenyőben kb 15 vastagabb palacsintát sütünk. 
  • Az ordát villával fellazítjuk, majd kavarjuk a hozzávalókkal. 
  • Minden palacsintát megkenünk ordás krémmel, egy nagyobb tálra rétegezve. 
  • Egy kisebb edényben főni tesszük a meggyet a cukorral, meg 1 dl vízzel. Öt percig főzzük, majd besűrítjük keményítővel elkevert 1 dl hideg vízzel. 
  • Szeletekre vágjuk a palacsinta tortát, és mellé kínáljuk a meggyes mártást.

Nincsenek megjegyzések: