2015. május 11., hétfő

Csészés sütemény eperöntettel


Aki nem szeretne kisebb edényekkel pepecselni, nagyobb edényben is megsütheti ezt a süteményt, egyben. Egyszerű finomság, melyet az eper öntet tesz igazán különlegessé.

Hozzávalók: 

  • 25 dkg liszt 
  • 3 tojás 
  • 1,5 dl langyos tej 
  • 10 dkg vaj 
  • 8 dkg cukor 
  • 1 dl narancslé 
  • 5 g friss élesztő 

A locsoláshoz: 
  • 2 dl eszpresszó kávé 

Az eperöntethez: 
  • 25 dkg eper 
  • 2 dkg cukor 

A kenéshez és a szóráshoz: 
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg cukor 
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítése: 

  • 8 sütésálló csészét (2,5 dl) vajjal kikenünk, cukorral megszórjuk, és tepsire sorakoztatjuk. 
  • Az élesztőt, a langyos tejet, a cukrot, a tojásokat, a narancslevet, és 12,5 dkg lisztet a mixerbe öntjük, összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a vajat, meg a maradék lisztet, összeturmixoljuk, majd a masszát 60 percig állni hagyjuk. 
  • Ezután sima tésztává kavartatjuk, és az előkészített formákat félig megtöltjük. 
  • Sütőbe helyezzük, a sütőt felmelegítjük 50 fokra, majd kikapcsoljuk, és további 40 percig kelni hagyjuk, amíg a tészta feljön a forma tetejére. 160 állítjuk a sütőt, majd amikor felmelegedett, a süteményt 25 percig sütjük. 
  • Sütés után 10 percig hűlni hagyjuk, majd meglocsoljuk kávéval. 
  • Az epret a cukorral összeturmixoljuk, és a porcukorral megszórt sütemény mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: