Eperszezonban, a dzsem befőzés mellett, kötelező valamilyen epres finomság. Az eper-rebarbara páros örök klasszikus, így mindkettőt felhasználtam ehhez az egyszerű, ám finom, és egészséges sütemény elkészítéséhez. Természetesen más gyümölccsel is készülhet, ami éppen kéznél van, vagy ki amit szeret.
Gyerekeknek nagyszerű alternatíva tízóraira, vagy uzsonnára, édesség helyett.
Hozzávalók:
- 50 dkg gyümölcs (eper és rebarbara vegyesen)
- 10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 8 dkg zabpehelyliszt
- 5 tojás
- 20 dkg sötétbarna nádcukor
- 3 dl natúr joghurt
- 1 dl olívaolaj
- 1-1 csapott teáskanál sütőpor és szódabikarbóna
- fahéjjal elkevert nyírfaporcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- Megmossuk az epret, a zöld részét kivágjuk, a nagyobb szemeket kettévágjuk. A rebarbara mindkét végét levágjuk, meghámozzuk, és kb ujjnyi vastagra szeljük.
- Az egész tojásokat mixerrel kb 5 percig habosítjuk, amíg a massza térfogata megnő, és kifehéredik. Lassan adagolva a cukrot, tovább verjük, amíg a cukor elolvad.
- Belekavarjuk a joghurtot, az olajat, végül pedig a kétféle lisztet is, a sütőporral meg a szódabikarbónával elkeverve.
- A masszát egy 34x24 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejére gyümölcsöt szórunk, majd 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
- Kockára vágva, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése