Citrusfélékben bővelkedünk ebben az időszakban, így bőven jut az ételekbe is narancsból, citromból, grapefruitból. A megszokott túrógombócot is feldobhatjuk egy finom, pikáns gyümölmártással, téli fűszerekkel ízesítve.
Hozzávalók (50 gombóchoz):
- 1 kg tehéntúró (zsírszegény)
- 30 dkg búzadara (gríz)
- 10 dkg nyírfacukor
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- nagy csipet só
- (nyírfa)porcukor a szóráshoz
- a morzsához: 20 dkg prézli (zsemlemorzsa), 5 dkg vaj
A citrusmázhoz:
- 1 grapefruit és 2 narancs kifacsart leve (összesen 4 dl gyümölcslé)
- 12 dkg nyírfacukor
- 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- 1 fahéjrúd
- 4 kardamom mag
- néhány csepp vanília aroma
Elkészítése:
- A gombóchoz a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk, és állni hagyjuk, amíg előkészítjük a morzsát.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, és kavargatva aranyszínűre pirítjuk.
- Közben egy nagy fazékban vizet teszünk forrni, egy kevés sóval.
- A túrómasszából kisebb gombócokat formázunk, majd forrásban lévő vízbe dobjuk, egyszerre kb 14 darabot. Amikor a gombócok a víz felszínére feljöttek, szűrőkanállal kiszedjük, és prézlibe forgatjuk.
- A keményítőt elkeverjük 1 dl hideg gyümölcslével, a többit pedig forrni tesszük a cukorral, meg az ízesítőkkel.
- 3-5 percig főzzük, majd a fahéjat, meg a kardamom magokat kiszedjük, és beleöntjük a keményítőt. Lassú tüzön, kavargatva, besűrítjük.
- A túrógombócot langyosan, porcukorral megszórva, citrusmártással kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése