Kacsát sütöttem, a kisült zsírját pedig félretettem. És egy finom kacsazsíros pogácsát sütöttem :) A kacsa mellett sült fokhagymát elfelejtettük elfogyasztani, így azt is beletettem.
Kenyérsütő dagasztója végezte a dagasztást, de dagasztógéppel, vagy kézzel is dagaszthatunk.
Puha, ízletes pogácsa, és másnap is nagyon finom!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 150 ml tejföl
- 170 ml tej
- 100 ml olvasztott kacsazsír (használhatunk libazsírt is)
- 1 fej fokhagyma
- 1 tojássárgája
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 7 g szárított élesztő
- a tetejére: 1 tojás, dekorsó (vagy tetszés szerint olajos mag)
Elkészítése:
- A fokhagyma alját vékonyan levágjuk, majd egy tepsire ültetjük. Meglocsoljuk egy kevés olajjal (vagy kacsazsírral), és 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. A héjából kinyomjuk a fokhagymacikkeket, hűlni hagyjuk.
- A pogácsához valókat dagasztógéppel tésztává dagasztjuk (az apróra vagdalt fokhagymát is beletesszük). Letakarjuk, és langyos helyen, 1 óra alatt a tésztát a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen átgyúrjuk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, amíg a tészta elfogy.
- A pogácsákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük villával felvert tojással, illetve megszórjuk dekorsóval.
- 200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése