2014. december 28., vasárnap

Csilis fokhagymaleves rákpogácsával



Ez egy könnyen, gyorsan elkészíthető nagyon finom leves. A melllé kínált sült rák igazi csemege, az ízesítés egyszerűen tökéletes. Rögtön elfogy :)


Hozzávalók:

  • 2 közepes hagyma
  • 8 cikk fokhagyma
  • 1 közepes méretű krumpli
  • 500 ml húsalaplé (vagy zöldségalaplé)
  • 250 ml főzőtejszín
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • kevés szárított zsályalevél (vagy majoránna)
  • só, őrölt fehérbors
  • csilipehely a tálaláshoz
A rákpogácsához:
  • 30 kisebb garnélarák (pucolva)
  • 1 tojásfehérje
  • 1-2 evőkanál étkezési keményítő
  • kevés csilipehely 
  • kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez

Elkészítése:

  • Az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron megpároljuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, megkavargatjuk.
  • A hámozott, kockára vágott krumplit is beletesszük, megszórjuk zsályával, majd felöntjük borral, alaplével, és 3-5 percig főzzük.
  • Ezalatt a rákot, meg a tojásfehérjét késes aprítóban összeaprítjuk, sóval, csilivel ízesítjük, és a masszából nedves kézzel golyókat formázunk.
  • Egy serpenyőben annyi kókuszzsírt forrósítunk, hogy a pogácsákat félig ellepje, majd 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Közben forgassuk át, hogy minden oldala megsüljön. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük.
  • A levest a tűzről levesszük, összeturmixoljuk, sóval és őrölt borssal fűszerezzük, illetve hozzáadjuk a tejszínt, és felforraljuk.
  • Tálaláskor csilivel megszórjuk, és rákpogácsát, citromot kínálunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: