Családom imádja a hagyományos bolognai lasagne-t, elég sokszor készítek nekik. Ez a fajta lasagne is nagyon hasonló a bolognaihoz, ugyanaz a paradicsomos alap, de ebbe kerülnek még tipikus mexikói hozzávalók is pluszban. Az avokádó salsa nagyon jól illik mellé, éppen mint a bolognaihoz a finom, friss saláta :)
Hozzávalók:
- 80 dkg apróra vágott paradicsom (konzerv)
- 60 dkg darált sertéscomb
- 25 dkg csemegekukorica (konzerv)
- 25 dkg vörösbab (konzerv)
- 1 vöröshagyma
- 8 lasagne tésztalap
- 2 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál mexikói fűszerkeverék
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál balzsamecet (vagy kevés citromlé)
- ízlés szerint őrölt csilipaprika, só
- 2 avokádó
- 2 paradicsom
- 1 kis fej lilahagyma
- fél citrom leve
- fél teáskanál zúzott koriandermag
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- Egy serpenyőben oalajat hevítünk, megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a húst.
- Kavargatva addig pirítjuk, amíg a hús a levét elfőtte, a végén pedig hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is.
- Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a lecsöpögtetett babot, meg a kukoricát, a fűszert, és ízlés szerint sóval, ecettel, cukorral, csípőspaprikával ízesítjük. 5 percig főzzük lassú tüzön.
- A húsos ragut a serpenyőből egy edénybe kiszedjük, a serpenyőben pedig a vajat felolvasztjuk. Hozzákavarjuk a lisztet, kissé lepirítjuk.
- Felöntjük hideg tejjel, és állandó kavarás mellett, sűrű, mártás jellegűre főzzük. Sóval és borssal ízesítjük.
- Rétegezés: egy tűzálló tál aljára öntjük a fehérmártás felét, beborítjuk tésztalapokkal.
- A tésztára a húsos ragu fele kerül, melyet ismét beborítunk tésztalappal.
- Következik a maradék húsragu, erre pedig a maradék besamell mártás. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
- 180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Amíg sül a lasagne, elkészítjük a salátát. Az avokádót meghámozzuk, óvatosan elfordítjuk, hogy kétfele váljon, így a magját ki tudjuk emelni. Apró kockára vágjuk a paradicsommal, meg a hagymával együtt. Egy tálban összekavarjuk a hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a mexikói lasagne mellé kínáljuk.
Tipp: Mexikói fűszer hiányában fűszerezhetjük más fűszerekkel is, pl: oregánó, bazsalikom, majoránna.
,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése