Az ilyen fajta süteményeket azért szeretem készíteni, mert így mindig van valami tízórai mellé való a gyermekeknek. Puha, ízletes kiflicskék, a mézesfűszernek, meg a gesztenyének köszönhetően, igazi karácsonyi ízvilág.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt + egy kevés a nyújtáshoz
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 220 ml tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál mézeskalacs fűszerkeverék
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- fél teáskanál só
A töltelékhez:
- 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
- Az élesztőt, a cukrot, a sót, a citromhéjat, meg a mézes fűszert a liszttel összekavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, meg a langyos tejet, összegyúrjuk, és néhány perc alatt tésztává dagasztjuk. A dagasztást végezheti gép is.
- A dagasztás végén beledolgozzul az olvasztott vajat is. A tésztát letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb egy óra).
- Enyhén lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, és négy egyenlő részre osztjuk.
- Egyenként kör alakúra kinyújtjuk, és mindenik kört nyolc egyenlő körcikkre vágjuk.
- Szélesebb végére egy-egy teáskanálnyi gesztenyekrémet helyezünk, és felcsavarjuk.
- A töltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól kicsit távolabb. 15-20 percig kelni hagyjuk, majd 180 fokos sütőben, kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése