Ezeket az apró kenyerecskéket ajánlom mindenkinek, aki igazi ropogós, puha, ízletes, egészséges házi cipóra vágyik. Érdekessége még, hogy nem szárad meg a levegőn más péktermékekkel ellentétben, órák múlva, de még másnap is puha marad.
Hozzávalók:
- 30 dkg kenyérliszt + a formázáshoz
- 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 10 dkg fekete olívabogyó (mag nélkül)
- 300 ml langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál szárított zsálya vagy kakukkfű
- 20 g szárított élesztő
Elkészítése:
- Az olívabogyót összeturmixoljuk.
- Összekavarjuk a liszteket a sóval, meg az élesztővel, majd az összes hozzávalóval együtt összegyúrjuk, tésztává dagasztjuk. A dagasztást végezheti gép is.
- A tésztát konyharuhával letakarjuk, és egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 20 egyenlő részre osztjuk. Egyenként gombölyűre formáljuk, a két végét pedig kissé megcsavarjuk, hogy hosszúkás alakú legyen. Használjunk lisztet, hogy a kezünk ne ragadjon.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, nem túl közel egymáshoz. Liszttel megszórjuk, a tetejét pedig zsilettpengével, vagy nagyon éles késsel két-két helyen bevágjuk. Letakarjuk, és 25 percig kelni hagyjuk a bucikat.
- Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra (alsó-felső sütés), egy kisebb tepsit vízzel megtöltünk, és a sütőbe helyezzük, a legalsó sínre, hogy gőz képződjön.
- A megkelt cipócskákat 5 percig sütjük, majd a vizet kivesszük a sütőből, és további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése