2014. november 13., csütörtök

Sütőtökös spagetti pesztóval


Múlt héten Ausztriában pihentünk egy hetet, a nővéreméknél, ott készítettem ezt a nagyon finom, és egészséges tésztaételt. Az ötlet egy kiváló osztrák gasztróújságból származik, melyet mindig nagy előszeretettel lapozok, és már nagyon sok példányt begyűjtöttem a nővérem jóvoltából :)
A bazsalikomos pesztó az egyik legnagyobb kedvencem, így amiben ez van, az csak jó lehet. És jó is. Mennyei!


Hozzávalók:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű spagetti
  • 40 dkg sütőtök
  • 140 ml olívaolaj
  • 2 cikk fokhagyma
  • 3 dkg parmezán sajt reszelve
  • 3 dkg bazsalikomlevél
  • 3 dkg apróra tört mandula
  • 2 dkg apróra tört tökmag
  • 8 zsályalevél
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • A pesztóhoz összeturmixoljuk a mandulát, a tökmagot, a parmezán sajtot, a fokhagymát, meg a bazsalikomot 120 ml olívaolajjal. Kevés sóval ízesítjük.
  • A tésztát kifőzzük, majd leszűrjük.
  • Ezalatt a sütőtököt meghámozzuk, és zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk.
  • Egy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és a sütőtököt néhány perc alatt megpirítjuk. Megszórjuk apróra morzsolt zsályával, sózzuk és borsozzuk.
  • A spagettit a pesztóval összekavarjuk, a tetejére pedig a sütőtökből halmozunk.

Nincsenek megjegyzések: