Ismét egy érdekes zsemlekülönlegesség, érdemes kipróbálni, mert igen finom, ízletes. Sajnos egy csapásra elfogy :)
Hozzávalók:
- 30 dkg rozsliszt + a formázáshoz
 - 20 dkg fehér liszt
 - 10 dkg füstölt császárszalonna (bacon)
 - 3 dl langyos víz
 - 2 dkg friss élesztő
 - 1,5 teáskanál só
 - 1 teákanál cukor
 - 1 teáskanál egész köménymag
 - 10 lilakáposzta levél
 - tengeri só
 
Elkészítése:
- Az élesztőt langyos vízben a cukorral elkverjük.
 - A liszteket, meg a sót egy nagy tálba mérjük, majd beleöntjük az élesztőt, és tésztává gyúrjuk. Néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta sima és rugalmas lesz (ha szükséges, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet), a dagasztás utolsó perceiben gyúrjuk hozzá az apróra vágott szalonnát, meg a köményt.
 - A tésztát konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
 - Egy nagy edényben vizet forralunk a tengeri sóval, majd adagonként főzzük a káposzta leveleket, 1 percig. A vízből kivéve, rögtön jéghideg (vagy jéggel dúsított) vízbe tesszük, hogy lezárjuk a főzési folyamatot. Konyhai törlőpapírral leitatjuk a nedvességet, a vastag részeket kivágjuk, mindeniket felezzük.
 - Egy-egy fél levelet helyezünk a muffinforma mélyedéseibe.
 - A megkelt tésztát 15 egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen gömbölyűre formázzuk, liszttel megszórjuk, és a formába helyezzük. 10-15 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése