Ismét egy érdekes zsemlekülönlegesség, érdemes kipróbálni, mert igen finom, ízletes. Sajnos egy csapásra elfogy :)
Hozzávalók:
- 30 dkg rozsliszt + a formázáshoz
- 20 dkg fehér liszt
- 10 dkg füstölt császárszalonna (bacon)
- 3 dl langyos víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 teáskanál só
- 1 teákanál cukor
- 1 teáskanál egész köménymag
- 10 lilakáposzta levél
- tengeri só
Elkészítése:
- Az élesztőt langyos vízben a cukorral elkverjük.
- A liszteket, meg a sót egy nagy tálba mérjük, majd beleöntjük az élesztőt, és tésztává gyúrjuk. Néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta sima és rugalmas lesz (ha szükséges, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet), a dagasztás utolsó perceiben gyúrjuk hozzá az apróra vágott szalonnát, meg a köményt.
- A tésztát konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
- Egy nagy edényben vizet forralunk a tengeri sóval, majd adagonként főzzük a káposzta leveleket, 1 percig. A vízből kivéve, rögtön jéghideg (vagy jéggel dúsított) vízbe tesszük, hogy lezárjuk a főzési folyamatot. Konyhai törlőpapírral leitatjuk a nedvességet, a vastag részeket kivágjuk, mindeniket felezzük.
- Egy-egy fél levelet helyezünk a muffinforma mélyedéseibe.
- A megkelt tésztát 15 egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen gömbölyűre formázzuk, liszttel megszórjuk, és a formába helyezzük. 10-15 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése