2014. november 27., csütörtök

Káposztalevélen sült rozsos zsemle


Ismét egy érdekes zsemlekülönlegesség, érdemes kipróbálni, mert igen finom, ízletes. Sajnos egy csapásra elfogy :)

Hozzávalók:

  • 30 dkg rozsliszt + a formázáshoz 
  • 20 dkg fehér liszt 
  • 10 dkg füstölt császárszalonna (bacon) 
  • 3 dl langyos víz 
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 teáskanál só 
  • 1 teákanál cukor 
  • 1 teáskanál egész köménymag 
  • 10 lilakáposzta levél 
  • tengeri só

Elkészítése:

  • Az élesztőt langyos vízben a cukorral elkverjük. 
  • A liszteket, meg a sót egy nagy tálba mérjük, majd beleöntjük az élesztőt, és tésztává gyúrjuk. Néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta sima és rugalmas lesz (ha szükséges, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet), a dagasztás utolsó perceiben gyúrjuk hozzá az apróra vágott szalonnát, meg a köményt. 
  • A tésztát konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. 
  • Egy nagy edényben vizet forralunk a tengeri sóval, majd adagonként főzzük a káposzta leveleket, 1 percig. A vízből kivéve, rögtön jéghideg (vagy jéggel dúsított) vízbe tesszük, hogy lezárjuk a főzési folyamatot. Konyhai törlőpapírral leitatjuk a nedvességet, a vastag részeket kivágjuk, mindeniket felezzük. 
  • Egy-egy fél levelet helyezünk a muffinforma mélyedéseibe. 
  • A megkelt tésztát 15 egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen gömbölyűre formázzuk, liszttel megszórjuk, és a formába helyezzük. 10-15 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: