Ez az édesség lisztet nem tartalmaz, tápértékben gazdag hozzávalókból készül, alacsony kalóriatartalommal. Így ha valami könnyű, egészséges desszertre vágyunk, ez a felfújt (szuflé) éppen tökéletes. Ebben az időszakban a málna igazi felüdülés, szerencsés, aki nyáron tartalékolt :)
Hozzávalók (6 személyre):
- 50 dkg zsírszegény tehéntúró
- 25 dkg málna
- 15 dkg nyírfacukor + 1 evőkanál a formához
- 8 dkg kókuszzsír (olvasztva)
- 4 tojás
- 4 evőkanál zsírszegény tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg zabkorpa + 1 evőkanál a formához
- 3 dkg mák (őröltetlen)
- 1 teáskanál vanília aroma
- csipetnyi só
A málnaszószhoz:
- 25 dkg málna (fagyasztott)
- 2 evőkanál nyírfaporcukor
Elkészítése:
- A málnát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
- 6 kicsi szufléformát (vagy egy nagyot) kikenünk kókuszzsírral, és megszórjuk zabkorpával.
- A tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vaníliát, a citromhéjat, a sót, meg az olvasztott kókuszzsírt, és elkeverjük.
- Ezután a túrót, a zabkorpát, a mákot, a tejfölet is hozzákavarjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. Először egy kevés habot alaposan keverjünk a masszához, hogy fellágyuljon, majd a többi habot is lazán keverjük bele.
- A túrós masszát adagolni kezdjük a formákba, közben rétegenként szórunk bele málnát is, kerüljön a tetejére is.
- 180 fokos sütőben (légkeverésen 160 fok), kb 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- Az öntethez a málnát a porcukorral összeturmixoljuk, majd a túrófelfújt mellé kínáljuk.
Tipp: Bármilyen más, fagyasztóban fellelhető gyümölcsből is készíthetjük (áfonya, szeder, ribizli, stb). A felfújtat tálaláskor nyírfaporcukorral is megszórhatjuk, ha nem lenne elég édes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése