2014. november 11., kedd

Posírozott sertéspástétom karamellizált körtével


Kifejezetten húsimádóknak ajánlom, és a különleges ízek kedvelőinek, ezt az ínyencséget. Igaz, kissé időigényes az elkészítése, ezért leginkább hétvégékre, ünnepekre érdemes betervezni.

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertésmáj 
  • 40 dkg sertéslapocka 
  • 25 dkg császárszalonna (bacon) 
  • 15 dkg füstölt szalonna 
  • 70 ml vörösbor 
  • 40 ml konyak 
  • fél citrom- és narancs reszelt héja 
  • 1 evőkanál méz 
  • 30 borókabogyó 
  • 1-2 teáskanál kakukkfű 
  • fél teskanál őrölt koriandermag 
  • 2 szegfűszeg
  • 5 babérlevél 
  • só, őrölt bors

A karamellizált körtéhez: 

  • 3 nagyobb körte
  • fél citrom leve 
  • 2 evőkanál méz


Elkészítése:


  • Felvágjuk a húst, meg a májat kb 2 cm-es kockára. 
  • Egy edényben összekavarjuk a kétféle alkohollal, a citrusok reszelt héjával, a mézzel, 10 borókabogyóval,  a kakukkfűvel, a korianderrel, a szegfűszeggel, 2 babérlevéllel, és némi őrölt borssal. Legalább 1 órára hűtőszekrényben pácoljuk, majd kétszer ledaráljuk a daráló apró lyukú részén. Összekavarjuk, megsózzuk. 
  • Egy kisebb tűzálló tálat kibélelünk császárszalonnával, beleöntjük a húsmasszát, a tetejét pedig betakarjuk a szalonna kilógó részeivel. 
  • Tetejére szórjuk a maradék borókabogyót, meg a babérlevelet, letakarjuk alufóliával, egy tepsibe állítjuk, a tepsit pedig felöntjük forró vízzel úgy, hogy a forma pereme alatt 2 cm-el érjen a víz. 
  • 100 fokos sütőben, kb 1,5-2 órán át posírozzuk. 
  • A körtéket megpucoljuk, mindeniket 8 cikkre vágjuk, és serpenyőben, citromlével meglocsolva sütni kezdjük. Rácsurgatjuk a mézet, és lassú tüzön, néhány perc alatt megkaramellizáljuk. Közben óvatosan mozgassuk a serpenyőt, hogy a méz mindenütt egyenletesen befedje. A végén őrölt borssal megszórjuk.
  • Remek csemege a húspástétom mellé, pirítós kíséretében, akár előételként is.
  • Tipp: Szórjuk meg a körtét rozmaringgal, jól illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések: