Kifejezetten húsimádóknak ajánlom, és a különleges ízek kedvelőinek, ezt az ínyencséget. Igaz, kissé időigényes az elkészítése, ezért leginkább hétvégékre, ünnepekre érdemes betervezni.
Hozzávalók:
- 40 dkg sertésmáj
- 40 dkg sertéslapocka
- 25 dkg császárszalonna (bacon)
- 15 dkg füstölt szalonna
- 70 ml vörösbor
- 40 ml konyak
- fél citrom- és narancs reszelt héja
- 1 evőkanál méz
- 30 borókabogyó
- 1-2 teáskanál kakukkfű
- fél teskanál őrölt koriandermag
- 2 szegfűszeg
- 5 babérlevél
- só, őrölt bors
- 3 nagyobb körte
- fél citrom leve
- 2 evőkanál méz
Elkészítése:
- Felvágjuk a húst, meg a májat kb 2 cm-es kockára.
- Egy edényben összekavarjuk a kétféle alkohollal, a citrusok reszelt héjával, a mézzel, 10 borókabogyóval, a kakukkfűvel, a korianderrel, a szegfűszeggel, 2 babérlevéllel, és némi őrölt borssal. Legalább 1 órára hűtőszekrényben pácoljuk, majd kétszer ledaráljuk a daráló apró lyukú részén. Összekavarjuk, megsózzuk.
- Egy kisebb tűzálló tálat kibélelünk császárszalonnával, beleöntjük a húsmasszát, a tetejét pedig betakarjuk a szalonna kilógó részeivel.
- Tetejére szórjuk a maradék borókabogyót, meg a babérlevelet, letakarjuk alufóliával, egy tepsibe állítjuk, a tepsit pedig felöntjük forró vízzel úgy, hogy a forma pereme alatt 2 cm-el érjen a víz.
- 100 fokos sütőben, kb 1,5-2 órán át posírozzuk.
- A körtéket megpucoljuk, mindeniket 8 cikkre vágjuk, és serpenyőben, citromlével meglocsolva sütni kezdjük. Rácsurgatjuk a mézet, és lassú tüzön, néhány perc alatt megkaramellizáljuk. Közben óvatosan mozgassuk a serpenyőt, hogy a méz mindenütt egyenletesen befedje. A végén őrölt borssal megszórjuk.
- Remek csemege a húspástétom mellé, pirítós kíséretében, akár előételként is.
-
Tipp: Szórjuk meg a körtét rozmaringgal, jól illik hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése