Ez a torta az egyik nagy-nagy kedvencünk, de valahogy már rég nem került sor rá, hogy ilyent készítsek. Gyorsan, egyszerűen, és sütés nélkül készül, szinte gyerekjáték. Itt, és itt készült ugyanilyen, csak más-más gyümölcsökkel, a belseje is szépen látható. Sajnos most fotó nem készült a belsejéről, pedig nagyon mutatós felszelve.
9 éves kislányommal ketten készítettük, anyósom születésnapjára. Nem csalódtam most sem, a torta most is mennyei lett.
Természetesen használhatunk több gyümölcsöt is, nemcsak a tetejére, de akár a krémbe is kerülhet.
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone krémsajt
- 50 dkg joghurt
- 35 dkg babapiskóta + 3-4 darab a díszítéshez
- 5 dl habtejszín
- 10 dkg cukor
- 3 dl hideg feketekávé + 1 teáskanál rumaroma
- 2 tasak zselatinpor (15 g)
- 2 teáskanál vanília aroma
- néhány szem áfonya a tetejére (elmaradhat)
Elkészítése:
- A joghurtból kiveszünk 1 dl-t, egy kis edénykében összekavarjuk a zselatinporral, a többi joghurtot pedig kikavarjuk a krémsajttal, a cukorral, meg a vaníliával.
- Felmelegítjük a zselatint, amíg elolvad, de forralni nem szabad. Ezután ezt is a krémhez kavarjuk.
- Kemény habbá verjük a tejszínt, majd a felét lazán a krémbe forgatjuk.
- Egy tortaforma karimáját (26 cm) nagy tálra állítjuk.
- A babapiskótákat szerre rumos kávéba mártjuk, és a formába sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. Ahol nem talál a formával, ott kisebb darab piskótával pótoljuk.
- A krémet gondolatban kb három részre osztjuk, egy részét pedig rásimítjuk.
- Ezután újabb kávéba mártott piskóta következik, de ezúttal nem szorosan egymás mellé, csak minden második sorba rakunk.
- Befedjük a krém második részével úgy, hogy sehol ne látszódjon ki a piskóta.
- Újabb réteg kávéba mártott piskóta következik úgy, hogy az előző réteggel éppen ellentétes sorba kerüljön Így szeleteléskor a piskóták nem lesznek egymás fölött.
- A maradék krémbe forgatjuk a félretett tejszínhabot, és a torta tetejére simítjuk.
- Apróra tördelt babapiskótával, gyümölccsel, csokoládéval, de tetszés szerint bármivel díszíthetjük.
- A tortát hűtőszekrénybe helyezzük néhány órára, amíg a zselatintól szépen megdermed, majd szeletekre vágva tálaljuk.
1 megjegyzés:
Gyönyörű! :)
Megjegyzés küldése