Ennyire finom csokoládét azt hiszem nem sűrűn eszik az ember. Talán a belga csokival vetekezik..
Ropogós csokikéreg között lágy, krémes trüffelkrém, néhány falat ropogós mogyoró, mindez megbolondítva a rózsabors mennyei ízével, ropogósságával. Kiadós, ebből a mennyiségből kb 25-30 szelet csokoládé lesz.
Karácsonyra ismét elkészül majd :)
Minden falat egy csepp menyország!
Hozzávalók:
- 1 kg étcsokoládé (50 %-os kakaótartalmú)
- 500 ml édes habtejszín
- 10-15 dkg erdei mogyoró
- 1 narancs
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1-2 evőkanál rózsabors
Elkészítése:
- Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, és ráhelyezünk egy állítható szögletes tortakeretet, kb 20x26 cm nagyságúra. Ha nincs ilyen keretünk, akkor egy hasonló nagyságú tepsibe helyezzünk sütőpapírt.
- A tejszínt egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a narancs héját (durvára hámozva, zöldségpucolóval), a vaníliát, meg a fahéjat. Felforraljuk, megkavargatjuk, és félretesszük.
- A csokoládét durvára törjük, és 15 dkg-át egy kisebb fém edénybe teszünk. Az edényt egy nagyobb edény fölé helyezzük, melybe egy kevés vizet öntünk. Odatesszük lassú tüzön melegedni, közben kavargatjuk, hogy a csoki egyenletesen felolvadjon (gőzfürdő). Vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen, mert akkor összeugrik.
- Levesszük a tűzről, és hozzáadunk még 15 dkg-át a csokiból. 2-3 perc után összekavargatjuk, visszahelyezzük a gúzfürdőre, és összeolvasztjuk.
- A csokimassza felét az előkészített sütőpapírra kenjük, egyenletesen. A másik felét félretesszük.
- A mogyorót forró vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk. Ha sós a mogyoró, adjunk a főzővízhez 1-2 evőkanál cukrot.
- A tejszínből kiszedjük a narancshéjat, és visszatesszük a tűzre, melegedni. Hozzáadjuk a maradék étcsokoládét (70 dkg), és lassú tüzön, kavargatva, felolvasztjuk. Hogy biztosan ne melegedjen túl, helyezzük ezt is gőzfürdő főlé.
- Amikor szépen összeolvadt, az egyharmadát a tepsibe simítjuk, a csokoládéra. Megszórjuk a mogyoróval, majd rásimítjuk a maradék csokimasszát.
- Hűtőszekrénybe helyezzük kb 2 órára, amíg teljesen megszilárdul.
- Ekkor a maradék csokoládét újra felolvasztjuk (gőzfürdő), és a trüffelkrém tetejére simítjuk. Megszórjuk rózsaborssal, és néhány percre hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a teteje is megszilárduljon.
- Vízbe mártott, éles késsel, kisebb kockára szeleteljük.
Az ötlet egy német magazinból van.
4 megjegyzés:
Nem is tudok mást írni rá, mint hogy csodálatos!
Jajj Edó, ne kínozz:) Mond már el nekem, hol tudok ilyen rózsaborsot venni?
Köszönöm,Katalin!Örülök,hogy tetszik neked is:)
Kati,hát én nem találtam sehol,ezért vettem egy csomag színes borsot,és kiválogattam a pirosakat :)
Köszi Edó, akkor én is azt fogom csinálni:)
Megjegyzés küldése